Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vedci objavili šperk lásky: TOTO zviera je jej symbolom
Zdielať na

Vedci objavili šperk lásky: TOTO zviera je jej symbolom

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako archeológovia objavili unikátny nález.

Poľským archeológom sa podaril romantický objav.

Poľskí archeológovia nedávno objavili unikátny stredoveký špendlík s holubicou. Šperk je vyrobený z cínu a nesie nápis "Amor vincit omnia", čo znamená "Láska víťazí nad všetkým". Krásny artefakt, ktorý je vystavený v Národnom námornom múzeu v Gdansku, bol vystavený vo veľkom štýle pred Valentínom.

Vták je umiestnený na stuhe, na ktorej je romantický odkaz. Na spone sa našli aj zvyšky dvoch malých úchytiek, ktoré umožňovali jej pripevnenie na odev alebo retiazku. Holubice symbolizovali lásku, oddanosť a starostlivosť už v starovekej gréckej a rímskej kultúre. Boli uctievané ako posvätné vtáky antických bohýň Afrodity a Venuše.

Symbolom lásky sú aj dnes a mnohí poznajú tradíciu vypúšťania holubíc na svadbách. Povesť holubíc je taká rozšírená, že holubie srdce bolo často súčasťou ingrediencií stredovekých nápojov lásky. Podľa archeologičky Dr. Anny Rembisz-Lubiejewskej sa holuby v priebehu vekov stali symbolom lásky a rodiny.

Brošne boli v 14. a 15. storočí v západnej Európe mimoriadne obľúbené, a to aj v Holandsku a Anglicku. Podľa pracovníkov múzea boli brošne v tomto období obľúbenou ozdobou aj v Gdansku.

Spona sa našla počas vykopávok v okolí múzea. Budova, v ktorej sa nachádza Národné námorné múzeum v Gdansku, má starobylý a jedinečný vzhľad. Pôvodný plán je dokončiť rekonštrukciu do apríla 2024, aby návštevníci mohli obdivovať podobu budovy zo 17. storočia.

;

Súvisiace články