Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Muž predal Eiffelovu vežu: Nikto si podvod nevšimol
Zdielať na

Muž predal Eiffelovu vežu: Nikto si podvod nevšimol

Pozrite si tiež archívne video o oslave Eiffelovky.

Najväčší podvod na svete bol spáchaný dvakrát.

Victor Lustig, "gróf podvodníkov", bol majstrom v podvodoch, ktorý sa svojimi odvážnymi činmi zapísal do histórie. Pochádzal z Čiech, žil ako aristokratický šľachtic a skrýval svoju pravú identitu: bol jedným z najvšestrannejších a najšarmantnejších podvodníkov svojej doby. Jeho najznámejšou "prácou" bol dvojitý predaj Eiffelovej veže za šrot. Lustigov šarm a jazykové schopnosti mu umožnili vydávať sa za aristokrata a oslňovať svoje obete ako rafinovaný podvodník. Podieľal sa na viacerých podvodoch vrátane falošného stroja na výrobu peňazí, o ktorom tvrdil, že dokáže falšovať akúkoľvek menu, čím si zarobil značné bohatstvo.

Pri predaji Eiffelovej veže preukázal skutočnú genialitu. Lustig využil márnivosť a dôverčivosť svojich obetí a presvedčil obchodníka so šrotom, že francúzska vláda predáva vežu na demoláciu. Obeť sa v rozpakoch neodvážila priznať, že sa nechala oklamať, a umožnila tak Lustigovi odísť so značnou čiastkou. Niekoľkokrát ho zatkli, ale vždy sa mu podarilo uniknúť z pazúrov zákona. Jeho dobre naplánované úteky frustrovali orgány v celej Európe a Spojených štátoch. Zdalo sa, že by mohol vo svojom živote medzinárodného podvodníka pokračovať navždy, ak by sa neobrátil k falšovaniu.

V 30. rokoch 20. storočia začal Lustig vyrábať falzifikáty bankoviek najvyššej kvality. S pomocou majstra rytca Williama Wattsa zaplavil trh falošnými peniazmi, čím spôsobil chaos a finančný zmätok. Wattsovo zatknutie viedlo k pádu "grófa podvodníkov". Lustig v roku 1935 utiekol z manhattanského väzenia, ale bol znovu chytený v Pittsburghu. Bol odsúdený na 20 rokov väzenia za falšovanie peňazí a päť rokov za útek. Jeho právnik žiadal o zhovievavosť a poukazoval na to, že medzi jeho obete patrili chicagskí gangstri a postavy z podsvetia.

Život Victora Lustiga je fascinujúcim príbehom podvodov, bezohľadnosti a honby za nekalými ziskami. Jeho zločinecká vynaliezavosť nepoznala hraníc, od predaja Eiffelovej veže až po falšovanie peňazí. Jeho dôvtip a vynaliezavosť mu umožňovali dlho sa vyhýbať odhaleniu.

;

Súvisiace články