Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Záhadná dláždená cesta: Kľúč k tajomstvu egyptských pyramíd?
Zdielať na

Záhadná dláždená cesta: Kľúč k tajomstvu egyptských pyramíd?

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Odborníci si nikdy nemysleli, že niečo také nájdu.

V posledných desaťročiach sa znásobil počet ľudí, ktorí stavbe egyptských pyramíd pripisujú nejaký príbeh a často sú presvedčení aj o tom, že mayské a aztécke pyramídy mohli postaviť len obri. Tieto teórie často počuť vo veľmi neskorých hodinách na vzdelávacích dokumentárnych kanáloch.

Vedci však v priebehu desaťročí priniesli nespočetné množstvo dôkazov o tom, ako boli pyramídy v skutočnosti postavené. V minulosti boli objavené nástroje, v múzeách sa našli predmety používané na opracovanie kameňov a bol objavený tisíc rokov starý denník s opisom práce.

A čo našli hlboko v púšti?

ÚŽASNÚ CESTU.

The Lake Moeris Quarry Road, in the Faiyum District of Egypt, is one of the oldest road in the world of which a considerable part of its original pavement is still preserved.
byu/TN_Egyptologist inOutoftheTombs

Cesta by mohla byť stará až 4600 rokov a viedla z čadičového lomu k jazeru Moeris v strednom Egypte, ktoré bolo zároveň spojené so starým ramenom Nílu, takže kamene sa z lomu prepravovali do jazera, ktoré sa v niektorých obdobiach pripájalo k Nílu, a potom sa loďou dopravovali k pyramídam, kde sa opracovávali. Kamene, ktoré sa tu nakladali na lode, sa okrem iného používali na sarkofágy faraónov a na dláždenie pyramíd a chrámov v Egypte po tisíce rokov.

Je to jediná známa cesta v egyptskej púšti. Zdá sa, že robotníci na jej zhotovenie použili všetko, čo mali k dispozícii, takže na mnohých miestach bola položená spôsobom, ktorý nie je ukážkový či bez škár. Odborníkom ani nenapadlo, že by Egypťania v púšti stavali takéto cesty.

Súvisiace články