Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Najkratšia vojna na svete trvala necelú hodinu
Zdielať na

Najkratšia vojna na svete trvala necelú hodinu

Zdroj: FreePik

Do histórie sa zapísala unikátnym spôsobom.

Anglo-zanzibarská vojna z roku 1896, ktorá trvala len 38 - 45 minút, je stále najkratšou zaznamenanou vojnou v dejinách. História však len zriedka zaznamenáva toľko udalostí obrovského významu, ktoré sa odohrali v krátkom čase a ktoré môžu mať trvalý vplyv na krajinu alebo región na roky a desaťročia. Zmluva z Helgolandu a Zanzibaru z roku 1890 formálne začlenila Zanzibar pod zvrchovanosť Spojeného kráľovstva, čo na ostrove vyvolalo obrovský rozruch.

Napätie sa len zvýšilo, keď sa sultán Chalífa rozhodol odovzdať Veľkej Británii pozemkové práva územia dnešnej Kene a Nemecku Tanganiku. To sa, samozrejme, nepáčilo miestnym obyvateľom. Keď sa situácia vyhrotila, monarcha Chálid bin Bargaš, ktorý nastúpil na trón, situáciu ešte zhoršil tým, že porušil dohodu z roku 1890 a prevzal moc bez britského súhlasu.

Briti to nemohli nechať bez odozvy a poslali Chálidovi ultimátum, v ktorom žiadali jeho odstúpenie. Kým ultimátum 27. augusta 1896 vypršalo, neuplynula ani minúta a Zanzibarom otriasli výbuchy, ktoré podpálili paláce a vojnovú loď a zlikvidovali obranné delostrelectvo. Bitka sa skončila, keď sa počas akcie potopila kráľovská zanzibarská jachta HHS Glasgow.

Vo vojne s 500 zanzibarskými obeťami bol zranený len jeden britský námorník, čo poukazuje na priepastný rozdiel v šanciach. Sultán Chálid požiadal o azyl na nemeckom konzuláte a potom utiekol do Nemeckej východnej Afriky (nemecká kolónia v rokoch 1884-1918 na území dnešnej Rwandy, Tanganiky a Burundi.) Novým vládcom sa stal Hamúd bin Mohamed, favorit Britov.

Hoci Anglo-zanzibarská vojna, trvala krátko a spôsobila len malý počet obetí, mala obrovský vplyv na politiku Zanzibaru a hospodárstvo regiónu. To opäť dokazuje, že aj tie najmenšie konflikty môžu vo svete zanechať trvalú stopu.

Súvisiace články