Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zo zdeformovanej egyptskej rakvy žiarilo oslepujúce svetlo
Zdielať na

Zo zdeformovanej egyptskej rakvy žiarilo oslepujúce svetlo

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

V Egypte bolo z hrobky vykopané niečo nevyčísliteľnej hodnoty.

Vykopávky v hlbinách egyptskej púšte naďalej odhaľujú úžasné poklady, záhady a mystické tajomstvá spolu s mnohými nepreskúmanými pyramídami, po ktorých odborníci, archeológovia a vedci pátrajú už desaťročia. Zatiaľ čo o najdôležitejších nálezoch počul už takmer každý, o niektorých starších, no výnimočných objavoch sa teraz píše menej,

hoci v čase svojho objavu mohli byť vedeckými kuriozitami.

Videozáznamy nedokončených pyramíd alebo pohľad na obrovské podzemné komory však dokážu zaujať našu predstavivosť a, samozrejme, zvýšiť náš záujem o tajomný svet starovekého Egypta.

NEDOKONČENÁ PYRAMÍDA.

Pyramída v Bake, jedna zo štyroch kráľovských pyramíd v oblasti Zavijet el-Arjan, sa stala mimoriadne zaujímavým zdrojom videí na internete, ktoré ponúkajú jedinečný pohľad na tieto monumentálne stavby, keďže stavba tejto pyramídy nebola nikdy dokončená, čo nám umožňuje vidieť jej vnútornú štruktúru, ako sa stavba začala a čo bolo vytesané ako prvé.

V oblasti múmií a sarkofágov sa v roku 1939 podaril veľmi výnimočný objav, keď bola objavená hrobka faraóna Šešonk II, jedného z najslávnejších a najdiskutovanejších panovníkov XXII. dynastie starovekého Egypta, ktorý vládol v 9. storočí pred naším letopočtom. Výnimočnosť jeho hrobky spočíva v tom, že jeho rakva je vyrobená zo striebra, čo bolo vzhľadom na vzácnosť striebra v tom čase symbolom nesmierneho bohatstva a moci, a našla sa aj neoceniteľná zlatá maska, ktorá žiarila oslnivým leskom.

Hrobka sa našla neporušená, čo je samo o sebe vzácnosťou, ale stopy po rastlinách a deformácie na dne rakvy naznačujú, že panovník bol pôvodne pochovaný inde a neskôr bol prenesený sem.

Bol teda pochovaný v inej hrobke, premiestnenej do hrobky iného faraóna, Šešonka II.

Tu je úžasný nález so zlatou maskou:

Súvisiace články