Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V hrobke faraóna našli materiál, ktorý nepochádza zo Zeme
Zdielať na

V hrobke faraóna našli materiál, ktorý nepochádza zo Zeme

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

Nález vedcov nadchol.

Staroveká egyptská civilizácia už dlho púta predstavivosť ľudstva. Divy starovekej architektúry, ako sú veľkolepé pyramídy a impozantná Veľká sfinga v Gíze, stoja dodnes a budú nám vždy pripomínať zázraky a neuveriteľný rozvoj kedysi obrovskej ríše. Mýty a záhady obklopujúce faraónov ľudí stále fascinujú, najmä faraón Tutanchamón, ktorý sa stal skutočnou popkultúrnou ikonou tisíce rokov po svojej smrti a ktorého meno je dnes synonymom zlatého veku egyptskej archeológie.

Tento objav sa stal archeologickou senzáciou a bohatstvo Tutanchamónovej múmie a hrobky a množstvo artefaktov nájdených v hrobke, ako napríklad jeho zlatá posmrtná maska, z neho urobili ikonickú postavu sveta.

NAJVÝNIMOČNEJŠIA VEC NÁJDENÁ V HROBKE.

Spomedzi mnohých pokladov vyzdvihnutých z hrobky je málo známy, ale stále púta pozornosť odborníkov dýka, na ktorej sa prednedávnom vykonali dôležité testy.

Výsledky tohto testu skrývali mnohé prekvapenia.

Ostrá čepeľ dýky je vyrobená z nehrdzavejúcej a homogénnej kovovej zliatiny, zatiaľ čo rukoväť je zdobená a vyrezávaná zlatom. Skutočné prekvapenie však spočíva v materiáli čepele. Štúdie röntgenovej fluorescenčnej spektrometrie odhalili, že čepeľ bola pravdepodobne vyrobená z materiálu železného meteoritu z raného obdobia. To znamená, že pochádza mimo Zeme, z úlomku meteoritu, ktorý bol zachytený v dávnych dobách.

Technológia aj materiál použitý na výrobu dýky sú pozoruhodné. Staroveký Egypt v tom čase nemal technológiu na výrobu dýky, takže tento zvláštny predmet bol pravdepodobne diplomatickým darom, ktorý dostal Tutanchamonov starý otec pred desiatkami rokov a potom ho zdedil Tutanchamon mladší.

AKÉ ĎALŠIE TISÍC ROKOV STARÉ ARTEFAKTY SA NAŠLI VO FARAÓNOVEJ HROBKE?

 

Súvisiace články