Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Desivé detaily o starovekom Egypte: Prečo ich pred nami taja?
Zdielať na

Desivé detaily o starovekom Egypte: Prečo ich pred nami taja?

Pozrite si tiež archívne video o egyptských artefaktoch.

O starovekom Egypte sa objavili šokujúce tvrdenia, ktoré sú v úplnom rozpore s tým, čo nás učia v škole.

Rúž z chrobákov

Karmín je farbivo, ktoré sa používa na výrobu karmínovej červene alebo karmínovo červeného farbiva a dodnes sa používa pri výrobe kozmetiky. Toto farbivo sa získava z hmyzu Porphyrophora polonica, a to podobným spôsobom, ako sa používalo v starovekom Egypte. Dokonca aj Kleopatra rada používala rúž vyrobený z takéhoto hmyzu.

Pivo sa jedlo, nie pilo

Pivo bolo neoddeliteľnou súčasťou stravy starých Egypťanov. Konzumovalo ho takmer celé obyvateľstvo, od faraónov až po staviteľov pyramíd. Z hľadiska zloženia sa však nedalo porovnať s moderným pivom, pretože sa skôr jedlo ako pilo, a to pre svoju mimoriadne hustú a konzistenciu, ktorá pripomínala omáčku.

Hrobky zariadené ako domy

Starí Egypťania pripisovali posmrtnému životu veľký význam. Verili, že po smrti sa zosnulý znovu narodí v inom svete a bude potrebovať všetko, čo bolo okolo neho v predchádzajúcom živote. Preto spolu s mŕtvymi pochovávali aj ich kozmetiku, šperky, dokonca aj jedlo a nápoje a niekedy aj domáce zvieratá alebo otrokov.

Deti sa obliekali až v období dospievania

Egyptské deti sa do obdobia dospievania neobliekali. Aby sa vyhli všiam, holili im hlavy, takže deti behali holé a nahé, s korálkami a čelenkami.

Muži tiež menštruovali

Egypťania verili, že aj muži majú menštruačný cyklus. Odvodzovali to od krvi, ktorá bola v ich moči - hoci na rozdiel od žien to u mužov nebol prirodzený jav, ale dôsledok bilharzie spôsobenej parazitmi, ktoré sa do ich tela dostali kontaminovanou pitnou vodou.

;

Súvisiace články