Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šokujúci objav: Hlboko pod aztéckou pyramídou sa niečo hýbe
Zdielať na

Šokujúci objav: Hlboko pod aztéckou pyramídou sa niečo hýbe

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Hlboko pod zemou v mexickom Teotihuacáne sa dejú prekvapivé veci.

V Mexiku sa nachádza jedna z najznámejších ruín na svete, ktorá je spojená s mayskou kultúrou, ktorá po stáročia vládla časti Strednej Ameriky, a v hlbinách džungle neustále odkrývajú nové mayské mestá a cesty medzi starovekými osadami. Objavovanie však komplikuje skutočnosť, že tieto mestá, pozostatky kedysi vyspelej civilizácie, sa nachádzajú pod veľmi hustou vegetáciou.

V súvislosti s mayskou civilizáciou sa najčastejšie zobrazuje Teotihuacán, keďže archeológovia v tomto bývalom megameste objavili úžasné pozostatky. Pyramídy Mesiaca a Slnka patria medzi najväčšie pyramídy na svete a Cesta mŕtvych je skutočnou kuriozitou v objatí obytných budov mesta. Napriek všetkým týmto objavom sa však hlboko pod povrchom stále skrýva mnoho tajomstiev, ktoré možno odhaliť len pomocou špičkových technológií, a tak niet divu, že aj Teotihuacán je v poslednom čase dejiskom mnohých nových objavov.

Mimochodom, názov mesta znamená v mayčine "miesto, kde sa ľudia stávajú bohmi".

Pod chrámom Opereného hada sa pod povrchom môže skrývať obrovské tajomstvo a vedci v hlbinách objavili niečo, čo sa pohybovalo. Neskôr sa ukázalo, že ide o tekutú ortuť, čo by mohlo naznačovať, že v hlbinách sa môže nachádzať hrobka veľmi významného človeka.

VEDCOV BY TO MOHLO PRIVIESŤ K VÝZNAMNÉMU OBJAVU, KEĎŽE V OBLASTI BÝVALEJ METROPOLY, KDE KEDYSI ŽILO STOTISÍC ĽUDÍ, SA ZATIAĽ NENAŠLA ŽIADNA KRÁĽOVSKÁ HROBKA.

Keď sa tieto záhadné tunely pod pyramídou našli, očakávalo sa, že pôjde o haly plné pokladov, ale namiesto toho sa v hlbinách našli bazény ortuti usporiadané ako jazerá, pričom okolie bolo uhnetené do tvaru hôr. Ortuť a tunely mnohí považujú za symbol putovania človeka týmito chodbami do podsvetia.

V Strednej Amerike sa ortuť zháňala veľmi ťažko, takže archeológovia museli byť pri vstupe do tunelov na veľmi dôležitom mieste. Zatiaľ však bádatelia nedosiahli svoj cieľ, nie sú blízko k rozlúšteniu záhady chodieb pod pyramídou, preto pokračujú v práci, samozrejme, v ochranných odevoch, pretože ortuť je toxická.

TU JE FASCINUJÚCI SVET THEOTIHUACÁNU:

Súvisiace články