Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Do Zeme by mal tento rok naraziť obrovský asteroid
Zdielať na

Do Zeme by mal tento rok naraziť obrovský asteroid

Pozrite si tiež archívne video o hrozbách asteroidov.

NASA oznámila presný dátum. K celej záležitosti sa vyjadril aj hovorca NASA.

Obrovský asteroid s hmotnosťou 54 miliónov ton by mohol zasiahnuť Zem ešte tento rok a NASA si ani nie je istá, kde sa nachádza, varujú vedci.

Vesmírna skala vysoká 313 metrov, nazvaná 2007 FT3, bola prvýkrát pozorovaná pred 16 rokmi len o niečo viac ako jeden deň, ale v priebehu 24 hodín vybledla a potom jednoducho zmizla. Asteroid, oficiálne označovaný ako stratená planétka, však bol pozorovaný dosť dlho na to, aby vedci mohli posúdiť jeho dráhu a prípadné body, ktoré by mohli zasiahnuť našu Zem.

Centrum NASA pre výskum blízkozemských objektov identifikovalo desiatky možných zrážok s asteroidom, pričom jedna z nich bola presne vymeraná na 5. októbra 2024. Šanca, že 2007FT3 narazí do Zeme, je však našťastie približne jedna ku 11,5 milióna.

V nasledujúcom storočí nie je známa žiadna hrozba dopadu asteroidu na Zem. NASA a jej partneri usilovne sledujú oblohu, aby našli, sledovali a kategorizovali asteroidy a blízkozemné objekty (NEO) vrátane tých, ktoré by sa mohli priblížiť k Zemi.

- uviedol hovorca NASA.

Je tiež dôležité poznamenať, že planetológovia definujú dopady asteroidov do vzdialenosti 33 miliónov kilometrov od obežnej dráhy Zeme ako blízke priblíženie, čo však neznamená, že by mohli predstavovať hrozbu pre našu planétu.

Hoci predmetný asteroid váži 54 miliónov ton, na vesmírne pomery je stále malý. Odborníci sa domnievajú, že asteroid, ktorý pred 66 miliónmi rokov vyhubil dinosaury, vážil približne miliardu ton a do Zeme narazil rýchlosťou približne 45 tisíc km/h, takže rozdiely vo veľkosti sú zjavne obrovské.

Pravdepodobne sa teda nie je čoho báť, ale ak chcete vidieť, ako by taký obrovský náraz asteroidu vyzeral v skutočnosti, pozrite si nasledujúce video.

Súvisiace články