Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zem sa neustále spomaľuje: Vedci sa obávajú najhoršieho
Zdielať na

Zem sa neustále spomaľuje: Vedci sa obávajú najhoršieho

Zdroj: FreePik

Čo by sa stalo, keby sa Zem prestala otáčať zo dňa na deň?

"Zastavte Zem, chcem vystúpiť."  Táto často používaná fráza je známa od 50. rokov 20. storočia a používa sa v klasickej aj modernej hudbe, ale ak by sa Zem naozaj prestala hýbať, dôsledky by neboli také idylické ako v romantickom muzikáli a pripomínali by skôr apokalyptický horor.

Predstavte si napríklad, že sa prechádzate po slnečnej pláži niekde pozdĺž rovníka a Zem pod vami sa otáča na východ rýchlosťou 674 kilometrov za hodinu, ale pretože vy, piesok a všetko ostatné okolo vás sa pohybuje rovnakou rýchlosťou, vaša chôdza sa zdá byť pomalá a nehybná.

Ak by sa však rotácia Zeme zastavila zo dňa na deň, následky by boli kruté. Teoretickým základom je prvý Newtonov zákon zotrvačnosti. V takom prípade by všetky živé bytosti a predmety začali letieť na východ rýchlosťou 1674 kilometrov za hodinu a nikto by neprežil. Náraz by zničil všetko a všetkých.

Globálna katastrofa by mala vplyv na vodu, ale ani budovy a stromy by neboli v bezpečí, aj keď sú zakorenené v zemi

- uviedol Joseph Levy, geológ z Colgate University.

Najväčšie šance na prežitie by boli na severnom a južnom póle, kde je os rotácie oveľa menšia, a preto je rýchlosť rotácie oveľa nižšia.

ČO BY SA VŠAK STALO, KEBY SA ZEM POSTUPNE PRESTALA OTÁČAŤ?

Výskumník zdôraznil, že v prírodných systémoch sa v skutočnosti nikdy nič okamžite nezastaví. Takže aj v tomto prípade je pravdepodobnejšie, že by sa Zem spomalila v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov.

Pri postupnom spomaľovaní by deštrukcia nebola taká obrovská, ale apokalypsa by bola stále nevyhnutná. Dĺžka dní a nocí by sa drasticky zmenila a deň by namiesto 12 hodín trval šesť mesiacov. Slnko, ktoré by svietilo nepretržite, by upieklo všetky rastliny a vyparilo by veľkú časť vody na strane planéty obrátenej k Slnku, čím by sa naša planéta po čase stala úplne neobývateľnou.

MALI BY SME SA OBÁVAŤ, ŽE SA TO STANE?

Odpoveď je záporná. Spomalenie rotácie Zeme je spôsobené procesom nazývaným slapové trenie, pri ktorom gravitácia nášho Mesiaca vytvára nekonečne malý odpor voči rotácii našej planéty a podľa NASA spomaľuje rotáciu Zeme len o 2,3 milisekundy každé storočie.

Ale aj napriek tomu je nepravdepodobné, že by sa Mesiac niekedy úplne zastavil.

- zdôraznil Levy.

Ešte viac sa o tomto jave dozviete v nasledujúcom videu!

Súvisiace články