Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šokujúca predpoveď: Sme na pokraji masového vyhynutia
Zdielať na

Šokujúca predpoveď: Sme na pokraji masového vyhynutia

Pozrite si tiež archívne video o tom, ktorým zvieratám hrozí vyhynutie.

Vedci tvrdia, že v najbližších desaťročiach nás nečaká nič dobré.

Žiadny druh netrvá večne - vymieranie je súčasťou evolúcie života, ale nie je jasné, kedy nás postihne ďalšia katastrofa takéhoto rozsahu.

Najznámejšou udalosťou masového vymierania je nepochybne dopad asteroidu na Zem pred 66 miliónmi rokov, ktorý vyhubil dinosaury a mnohé ďalšie druhy na Zemi. Vedci však teraz varujú, že to nebola posledná takáto udalosť.

Mnohí odborníci v súčasnosti tvrdia, že sa nachádzame uprostred šiesteho masového vymierania, ktoré je spôsobené premnožením a zmenou správania jediného druhu, Homo sapiens, teda nás ľudí. Tvrdia, že počas nášho života na Zemi sme už zničili dôležité biotopy a vyvolali klimatickú krízu.

V septembrovej štúdii v časopise PNAS sa vypočítava, že skupiny živočíšnych druhov príbuzných človeku v poslednom čase miznú o 35 percent rýchlejšie, ako sa bežne očakáva, a že hoci každé masové vymieranie má víťazov a porazených, vedci nemajú dôvod domnievať sa, že v súčasnej situácii patrí človek medzi tých, ktorí by prežili.

Spoluautor štúdie Gerardo Ceballos sa domnieva, že šieste masové vymieranie zmení celú biosféru, teda obývateľné oblasti sveta, a vytvorí podmienky, v ktorých bude pre ľudstvo nemožné prežiť.

Biodiverzita sa obnoví, ale víťazov je veľmi ťažké predpovedať. Mnohí z porazených minulých masových vymieraní sa v minulosti zdali byť neuveriteľne silní

- povedal pre CNN Ceballos, vedúci výskumný pracovník Ekologického inštitútu Národnej autonómnej univerzity v Mexiku.

Hoci príčiny prvých piatich veľkých masových vymieraní boli rôzne, môže byť poučné pochopiť, čo sa stalo počas týchto dramatických kapitol v dejinách Zeme a čo sa objavilo po týchto kataklizmách.

Tieto udalosti nikto nevidel, ale majú rozsah, ktorý by sa mohol zopakovať. Musíme sa poučiť z minulosti, pretože je to jediný súbor údajov, ktorý máme

- zdôraznil súčasnú situáciu Michael Benton, profesor paleontológie na Bristolskej univerzite.

To, čo prinesie budúcnosť, sa nedá presne predpovedať, ale predpovede nevyzerajú dobre.

Ak sa chcete dozvedieť viac o piatich doterajších masových vymieraniach, pozrite si nasledujúce video!

Súvisiace články