Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Znamená vyhynutie včiel skutočne koniec ľudstva? Je tu zarážajúci výskum!
Zdielať na
Video

Znamená vyhynutie včiel skutočne koniec ľudstva? Je tu zarážajúci výskum!

Zdroj: Pixabay

Podľa WWF sú to práve profesionáli a amatéri venujúci sa chovaniu včiel medonosných, ktorí vedú planétu ku katastrofe.

Legenda tvrdí, že ak populácia včiel medonosných naozaj vyhynie a zo Zeme zmiznú posledné kusy tohto hmyzu, ľudstvo zanikne takmer okamžite. Hovorí sa, že včely sa stali takou súčasťou nášho každodenného života, že ich existencia je nevyhnutná pre prežitie celého nášho druhu. A už niekoľko rokov prevláda názor, že sa s nimi možno čoskoro nadobro rozlúčime, a to kvôli mnohým závažným nákazám a chemikáliám, pre ktoré redne včelia populácia. Skutočná situácia je však údajne oveľa menej hrozivá.

Svetový fond na ochranu prírody (World Wide Fund for Nature, WWF) na svojej webovej stránke uverejnil štúdiu odborníka Claya Bolta, v ktorej rozoberá niektoré dezinformácie o včelách. Na začiatku svojej eseje expert uvádza, že keď v ľudovej reči hovoríme o včelách ako o milých a pracovitých zvieratách, mali by sme si vždy predstaviť včelu medonosnú. Tento domestikovaný tvor poskytuje obživu mnohým ľuďom, ale je málo známym faktom, že existuje viac ako 20 tisíc nedomestikovaných poddruhov. Ich osud je o to ťažší, že súkromné osoby a spoločnosti si v určitej oblasti zakladajú obrovské včelnice. Týmto spôsobom vytláčajú nemedonosné včely z ich prirodzeného prostredia, ale štatistiky ukazujú, že neexistuje žiadny dôkaz o celosvetovom poklese počtu a úmrtnosti domácich včiel.

Hoci sú divé včely ohrozené toxickými chemikáliami, pažravým a pracovitým včelám sa darí dobre a takmer všade na severnej pologuli je rekordný počet včiel medonosných. Nemusíme sa teda obávať vyhynutia včiel, ktoré by podľa Boltovej teórie pre nás aj tak nebolo osudné. Takáto katastrofa pre Zem podľa neho nie je možná, už len preto, že nie všetky naše plodiny závisia od opeľovania. Napríklad kukurica a pšenica sa opeľujú vetrom a samy od seba. Tým odpadá závislosť od včiel. Hoci je fakt, že väčšina nášho chutného ovocia a zeleniny je od nich závislá.

V poslednom čase sa včely v New Yorku postarali o poriadny rozruch:

Súvisiace články