Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Šokujúci objav z Marsu: Vedci z NASA neveria vlastným očiam
Zdielať na

Šokujúci objav z Marsu: Vedci z NASA neveria vlastným očiam

Pozrite si tiež archívne video o prvých zvukoch z Marsu.

Povrch Marsu naďalej ukrýva úžasné tajomstvá.

Marsovské vozidlo NASA Curiosity zachytilo niekoľko šokujúcich záberov. Snímky, ktoré boli zverejnené na webovej stránke vesmírnej agentúry, boli zhotovené 8. novembra, v 4002. deň misie na Marse. Zariadenie zachytilo aj svoj vlastný tieň na povrchu Marsu pomocou čiernobielej kamery Hazard-Avoidance Camera, alebo Hazcam.

Pokyny na zachytenie videí boli súčasťou poslednej sekvencie príkazov vysielaných Curiosity tesne pred začiatkom marťanskej slnečnej konjunkcie a boli zhotovené v momente, keď sa Slnko nachádzalo tesne medzi Zemou a Marsom.

Vedúci tejto misie sa spoliehajú na špeciálne kamery Curiosity, ktoré majú odhaliť skaly, svahy a iné nebezpečenstvá, ktorých prelet by mohol byť riskantný. Keďže však ostatné aktivity marsovského rovera boli tesne pred spojením zámerne obmedzené, tím sa rozhodol použiť kamery nazývané Hazcams na zachytenie úvodných 12 hodín snímok v nádeji, že sa dozvie viac o počasí na Červenej planéte.

Keď boli zábery odoslané na Zem, vedci nezaznamenali žiadne pozoruhodné poveternostné javy, ale 25 snímok, ktoré zostavili, zachytáva plynutie času na Marse, čo je na videu celkom ohromujúci pohľad.

NASA na svojej webovej stránke zverejnila aj dve videá z misie, ktoré si môžete pozrieť po kliknutí sem. Prvé z nich obsahuje zábery z kamery Hazcam z prednej časti a osvetľuje údolie na hore Sharp, ktoré poskytujú nádherný výhľad.

Druhé je zo zadnej kamery a zobrazuje svahy hory Sharp. Malý čierny artefakt na ľavej strane videa, pod snímkou 17, je výsledkom kozmického žiarenia, ktoré zasiahlo snímač kamery.  Podobne jasné záblesky a iné zvuky na konci videa sú výsledkom tepla z energetického systému kozmickej lode.

Vedci doteraz nevylúčili možnosť existencie mimozemského života na Marse, preto pokračujú v monitorovaní planéty a tento záznam je významným krokom vpred pre ďalší vývoj.

Už teraz existujú fascinujúce zábery povrchu Marsu a jeden z nich si môžete pozrieť v nasledujúcom videu!

Súvisiace články