Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Desivá správa potvrdená: Jeden z našich kontinentov sa roztrhne
Zdielať na

Desivá správa potvrdená: Jeden z našich kontinentov sa roztrhne

Zdroj: FreePik

Jeden zo zemských kontinentov sa začal deliť, čo sa stane v budúcnosti?

Takmer neuveriteľné, Afrika sa pomaly, ale isto rozdeľuje na dve časti. Ako všetko v geológii, aj tento proces je mimoriadne dlhý a potrvá milióny rokov, ale nakoniec uvidíme, ako sa časti východnej Afriky oddelia od zvyšku kontinentu a medzi oboma pevninami možno vznikne nový oceán.

Tento masívny zlom súvisí s Východoafrickým riftovým systémom (EARS). Ide o aktívnu kontinentálnu riftovú zónu vo východnej Afrike. EAR sa začal vyvíjať približne na začiatku miocénu, pred 22 - 25 miliónmi rokov. Predtým sa považovala za súčasť väčšej Východoafrickej priekopovej prepadliny, ktorá sa tiahla od severu až po Malú Áziu.

RIFT SA TIAHNE TISÍCE KILOMETROV POZDĹŽ AFRIKY A ZASAHUJE DO VIACERÝCH KRAJÍN VRÁTANE ETIÓPIE, KENE, DEMOKRATICKEJ REPUBLIKY KONGO, UGANDY, ZAMBIE A TANZÁNIE.

Tento systém riftov znamená, že africká doska sa začala deliť na dve časti, menšiu somálsku dosku a väčšiu núbijskú dosku. Podľa štúdie z roku 2004 je tento proces extrémne pomalý, pričom dosky sa od seba oddeľujú slimačím tempom milimetrov za rok.

Výsledkom pomalých zmien by mohol byť v budúcnosti drasticky odlišne vyzerajúci svet. Medzi Somálskou a Núbijskou doskou by mohol vzniknúť nový oceánsky útvar. Veľký africký kontinent stratí svoje východné rameno a obrovské more odreže východnú Afriku. Povrch Zeme sa v skutočnosti neustále mení, len je to také pomalé, že to ľudia jednoducho nemôžu zažiť. Je možné, že v priebehu rokov dôjde k viacerým zmenám a aj podoba sveta, ako ju poznáme, je relatívne nová. Pevnina a moria, ktoré vidíme dnes - Eurázia, Amerika, Afrika, Antarktída a Oceánia - sú produktom obrovských tektonických dosiek.

Nižšie je k dispozícii videozáznam tektonického zlomu.

Súvisiace články