Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ničivé búrky začiatkom roka 2024: Môžu zmeniť celý náš život
Zdielať na

Ničivé búrky začiatkom roka 2024: Môžu zmeniť celý náš život

Pozrite si tiež archívne video o obrovskom výbuchu na Slnku v minulosti.

Budúci rok začneme s poriadnymi slnečnými erupciami.

Na alarmujúce javy upozornila ľudstvo nedávna štúdia. Indickí vedci vypočítali, že súčasný 25. slnečný cyklus by mohol dosiahnuť svoj vrchol začiatkom roka 2024 a používatelia pozemských komunikačných systémov by mohli pocítiť jeho dôsledky.

Naša centrálna hviezda, Slnko, sa v súčasnosti nachádza vo svojom 25. cykle od začiatku pozorovaní v decembri 2019. Takýto cyklus so svojím vzostupom, vrcholom a poklesom trvá presne 11 rokov, takže odborníci sa domnievajú, že súčasný vrchol by mal nastať začiatkom roka 2024, takže nebudeme musieť dlho čakať.

Slnečné cykly sa určujú podľa počtu a intenzity slnečných škvŕn a slnečných erupcií, pričom čím viac slnečných škvŕn, tým aktívnejšia hviezda a tým viac slnečných erupcií môžeme očakávať.

Tento 25. cyklus odborníci pôvodne považovali za slabý cyklus. Indickí vedci však teraz objavili súvislosť medzi magnetickým poľom Slnka a slnečným cyklom, čo naznačuje, že budúci rok môžeme očakávať veľmi intenzívnu aktivitu našej najväčšej hviezdy. Článok bol uverejnený vo vedeckom časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Uvádza sa v ňom tiež, že vedci dospeli k tomuto záveru na základe desaťročí údajov zaznamenaných pozemnými teleskopmi. Ak sú výpočty indických vedcov presné, podporilo by to hypotézu, že slnečné škvrny sú vlastne katalyzátorom slnečnej aktivity, a nie jej výsledkom, čo je vážny vedecký objav.

To isté naznačuje aj teória známa ako Waldmeierov efekt, podľa ktorej nárast a pokles počtu slnečných škvŕn počas slnečného cyklu nie je symetrický. Naznačujú, že vrchol slnečného cyklu je pomalý a stabilný, zatiaľ čo minimum je rýchle a náhle.

Ak sa potvrdí téza tohto výskumu, slnečné erupcie by mohli čoskoro zasiahnuť našu planétu postupne a naše komunikačné systémy by to mohli pocítiť. Čo presne je slnečná erupcia a aké ďalšie účinky môže mať, sa dozviete v nasledujúcom videu.

Súvisiace články