Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
NASA vydala varovanie: Môžeme byť celé mesiace bez internetu
Zdielať na

NASA vydala varovanie: Môžeme byť celé mesiace bez internetu

Pozrite si tiež archívne video o slnku, ako ste ho ešte nevideli.

Silné slnečné erupcie v roku 2024 by mohli vážne ovplyvniť prístup na internet na celom svete.

Hoci si to mnohí možno neuvedomujú, každých 11 rokov sa na povrchu Slnka objavujú tmavé škvrny, ktoré sú spôsobené zmenami v magnetickom poli.

Vedľajším produktom týchto javov - známych ako solárne maximá - sú energetické výbuchy, ktoré spôsobujú tzv. slnečné búrky. Tento jav je dostatočne silný na to, aby narušil život na zemskom povrchu. Nová štúdia, ktorú teraz predstavila NASA, v tejto súvislosti ukázala, že ďalšie slnečné búrky zasiahnu našu planétu niekedy v roku 2024, čo môže mať pre nás všetkých vážne dôsledky.

Dr. Dibyendu Nandi, fyzik z Indian Institute of Science Education & Research Kolkata v Indii, uviedol pre denník Daily Mail:

"Najintenzívnejšie slnečné búrky môžu viesť ku katastrofálnemu zhoršeniu orbitálnej dráhy satelitov s nízkou obežnou dráhou a narušiť satelitné služby, ako sú komunikačné a navigačné siete."

Podľa fyzika môžu tieto slnečné búrky spôsobiť silné poruchy geomagnetického poľa, ktoré môžu vážne narušiť elektrické siete vo vysokých zemepisných šírkach.

V minime slnečného cyklu, ktoré je opakom slnečného maxima v budúcom roku, nie je možné na povrchu Slnka pozorovať takmer žiadne slnečné škvrny.

V roku 2022 už došlo k veľkej slnečnej erupcii, ktorá spôsobila výpadky rádiového vysielania a prerušenie dodávky elektrickej energie v mnohých častiach sveta, takže riziko tohto javu treba brať vážne.

Slnečná erupcia je niekoľko minút trvajúci prudký výbuch vo fotosfére Slnka alebo nad ňou, ktorý je spôsobený energiou uvoľnenou pri stretnutí magnetických polí opačnej polarity. Pri jednej erupcii opustia Slnko milióny ton materiálu rýchlosťou približne 1 000 km/s.

Podľa hovorcu Národného úradu pre oceán a atmosféru (National Oceanic and Atmospheric Administration) sledovanie a predpovedanie slnečných cyklov poskytuje veľmi silný približný obraz o frekvencii a dôsledkoch všetkých typov slnečných búrok - od rádiových výbuchov až po geomagnetické búrky a podobne.

PODĽA ODBORNÍKOV SA OČAKÁVA, ŽE SLNEČNÉ BÚRKY, KTORÉ PRÍDU V ROKU 2024, BUDÚ MIMORIADNE SILNÉ A MOHLI BY DOKONCA SPÔSOBIŤ ÚPLNÝ KOLAPS NIEKTORÝCH ENERGETICKÝCH SYSTÉMOV A TAKMER CELOPLANETÁRNE VÝPADKY.

Pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o príčinách slnečných búrok a mechanizmoch ich účinkov, odporúčame nasledujúce video, ktoré na tieto otázky podrobne odpovedá.

Súvisiace články