Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Svetová senzácia: Potomkovia Džingischána sú stále medzi nami
Zdielať na

Svetová senzácia: Potomkovia Džingischána sú stále medzi nami

Pozrite si tiež archívne video o tom, aké percento Slovákov má slovanský pôvod.

Milióny ľudí sú prepojení. Vedecké tajomstvá, ktoré ste o Džingischánovi nevedeli.

Džingischán sa narodil v roku 1162 a je najväčším dobyvateľom v dejinách ľudstva. Jeho vojská vytvorili kolosálnu Mongolskú ríšu, najväčšiu pozemnú ríšu, akú kedy poznali. S neuhasiteľnou túžbou po krvi a území rozšíril Džingischán koncom 12. a začiatkom 13. storočia svoju ríšu od Tichého oceánu po Dunaj. Džingischánov osobný život bol okrem vojenských činov poznačený aj početnými vzťahmi so šiestimi manželkami a približne 500 konkubínami.

Zanechal po sebe významné genetické dedičstvo - odhaduje sa, že dnes po Džingischánovi pochádza 16 miliónov mužov, čo predstavuje 0,5 percent svetovej mužskej populácie a je s ním geneticky príbuzných. Džingischán využíval ženy strategicky a ako diplomatický nástroj medzi rôznymi klanovými skupinami a na udržanie mieru a moci organizoval sobáše pre svoje vlastné deti.

Napriek tomu, že mal konkubíny, prejavoval značnú úctu a náklonnosť k svojim ženám, najmä k svojej prvej manželke Borte. Džingischán si vážil rady svojej manželky a rešpektoval jej názor. V mongolskej spoločnosti muži verili, že múdre manželky im dokážu zabrániť robiť nerozumné rozhodnutia. Borte sa nakoniec stala veľkovezírkou mongolskej ríše a za Džingischán legitímnych dedičov sa považovali len synovia, ktorí sa jej narodili.

Spomedzi jeho manželiek mala Borte v Džingischánovom živote najväčší vplyv a moc. Džingischánovi potomkovia ešte stáročia po jeho smrti ovplyvňovali ázijské spoločnosti, získavali prístup k väčšiemu počtu žien a v dôsledku toho aj k väčšiemu počtu potomkov. Džingischánov syn Toši mal 40 synov.

Koľko detí mal Džingischán?

Medzinárodný tím odborníkov, ktorý v roku 2003 uskutočnil genetickú štúdiu, sa pokúsil objasniť otázku: "Koľko ľudí je príbuzných Čingischána?" Aby to zistili, preskúmali 5 000 vzoriek krvi zozbieraných počas 10 rokov z viac ako 40 populácií žijúcich v bývalej mongolskej ríši a jej okolí.

"Identifikovali sme chromozomálnu líniu Y s viacerými nezvyčajnými faktormi," uvádza sa v štúdii. "Džingischánova DNA sa našla v 16 populáciách v rozsiahlej oblasti Ázie od Tichého oceánu po Kaspické more: v tomto regióne ju nesie 8 percent mužov, čo predstavuje približne 0,5 percent všetkých potomkov Džingischána na svete.

Odborníci našli konkrétnu líniu spred 1000 rokov, ktorá patrila samotnému Kanovi, čo znamená, že 1 z 200 dnes žijúcich mužov je jeho potomkom.

Súvisiace články