Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Da Vinciho Posledná večera: Tajomný odkaz spojený s pyramídami?
Zdielať na

Da Vinciho Posledná večera: Tajomný odkaz spojený s pyramídami?

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako mohla vyzerať legendárna maľba podľa slovenského reštaurátora.

V dnešnej dobe sa prívlastok "geniálny" berie tak trochu na ľahkú váhu - sme si istí, že v prípade renesančného talianskeho majstra Leonarda da Vinciho je tento termín slabým výrazom.

Polyhistor z 15. storočia tvoril vo všetkých umeleckých disciplínach, a to na veľmi vysokej úrovni. Jeden z jeho najslávnejších obrazov, ktorý zobrazuje Ježiša Krista s učeníkmi pri jedle, pravdepodobne nie je našim čitateľom neznámy:

POSLEDNÁ VEČERA.

Okolo osoby a diela Leonarda da Vinciho je veľa špekulácií a záhad a jeho maľba, samozrejme, nie je výnimkou. Jednou z takýchto záhad je aj triptych, ktorý sa na obraze nachádza za Ježišom Kristom. Napriek komplikovane znejúcemu názvu sa je triptychu pomerne jednoduchý termín: hoci bol v stredoveku veľmi silne spojený s kresťanstvom a používal sa najmä pre 3-dielne oltárne obrazy, pôvodne znamenal len umelecké dielo pozostávajúce z troch vecí.

V starovekých civilizáciách existuje také množstvo príkladov trojdielnych vecí, že je takmer nemožné ich všetky vymenovať: ak sa pozriete na staroveký mayský alebo egyptský chrám, alebo dokonca na staroveký chrám na Ďalekom východe, takmer vždy nájdete triptych za postavou Ježiša na Leonardovom obraze - čo dokazuje, že triptych bol v skutočnosti symbol používaný tisíce rokov pred zrodom kresťanstva:

Príbeh naberá na obrátkach, keď preskúmame výskum záhady triptychu z viktoriánskej éry. Zdá sa, že viktoriánski akademici boli oveľa menej realistickí ako ich súčasní kolegovia: jeho pôvod odvádzali od bájnej ríše Atlantídy.

V skutočnosti sme ešte nenašli žiadne stopy po Atlantíde a vo viktoriánskej ére to nebolo inak, takže odkiaľ sa vzala táto línia? O Atlantíde vieme najviac z opisov Platóna, ktorý ju opísal ako utopickú, dokonalú spoločnosť na ostrove, stelesnenie Hérodotovho zlatého veku, ktorú pohltilo more pri veľkej potope:

Nie je ťažké vidieť paralelu s biblickým príbehom o Noemovi, ale tam potopa prichádza ako trest, neexistuje žiadna dokonalá spoločnosť a niektoré indické a egyptské legendy spomínajú utopické ostrovy, ktoré sa potopili do hlbín mora v dôsledku prírodných katastrof. Viktoriánski bádatelia si všimli aj to, že kultúry geograficky oddelené obrovskými vzdialenosťami majú veľa spoločného: pyramídy, múmie - a triptychy - od Ázie po Egypt a džungle Južnej Ameriky.

Vtedajší vedci predpokladali, že keďže sa symboly tak zhodujú, musia pochádzať od nejakého spoločného predka, a tohto spoločného predka našli v obraze Atlantídy, že všetky boli zdedené po tejto údajne dokonalej civilizácii.

Aby bola situácia ešte záhadnejšia, ak preskúmame najznámejšie tajné spoločnosti (slobodomurárstvo), všade nájdeme triptychy. Hoci slobodomurárstvo je uzavretá, exkluzívna organizácia, o niektorých jeho lóžach je známe, že ich vchody sú postavené podľa symboliky triptychu.

Tieto záhady a tajomstvá majú spoločné znaky: prakticky nič sa o nich nedá povedať s úplnou istotou. Moderná veda ich pripisuje náhodám, ale ľudia mali vždy radi pestré a zaujímavé vysvetlenia. Takisto nevieme, či veľké staroveké civilizácie mali naozaj pôvod v Atlantíde - oceány nie sú zmapované oveľa lepšie ako vesmír a kto vie, možno technologický pokrok v budúcnosti odhalí časom aj jej ruiny.

Súvisiace články