Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V Austrálii objavili niečo, čo nemá vo svete obdobu: Môže to ovplyvniť celú evolúciu
Zdielať na

V Austrálii objavili niečo, čo nemá vo svete obdobu: Môže to ovplyvniť celú evolúciu

Pozrite si tiež archívne video o fosílii primáta, ktorú našli v Nemecku.

V Austrálii bolo objavené niečo výnimočné.

Ukazuje sa, že objav 27 fosílnych vtáčích stôp v Austrálii, ktoré pochádzajú z obdobia pred 120 - 128 miliónmi rokov, zmení naše predstavy o evolúcii a migrácii vtákov.

Vtáčie stopy sú také staré, že Austrália bola v tom čase spojená s Antarktídou, čo z nich podľa súčasnej vedy robí najstaršie známe vtáčie stopy. Mnohí z nás, keď si predstavujeme dinosaury, často do obrazu nezahŕňame vtáky, ale tento objav dokazuje, že už vtedy boli veľmi dôležitou súčasťou ekosystému. V skutočnosti migrovali, aby využili meniacu sa ponuku potravy na póloch.

Nájdenie dávnych odtlačkov bolo pre odborníkov mimoriadne náročné, pretože väčšina z nich sa našla len pri odlive. Treba tiež poznamenať, že je veľmi zriedkavé, aby sa odtlačok malého živočícha zachoval v jednej časti sveta.

„Vtáky majú tenké a drobné kosti. Predstavte si, aká je pravdepodobnosť, že sa v geologických záznamoch zachová vrabec, a aká je pravdepodobnosť, že sa zachová slon,“

- povedal Anthony Martin, profesor na Katedre environmentálnych vied na Emory University, píše IFL Science.

Spoluautorka Melissa Lowery, miestna dobrovoľníčka, ktorá loví podobné skameneliny, ako prvá objavila odtlačky vo Wonthaggi v roku 2020. Sedem zo stôp, ktoré Melissa našla v roku 2020, sa už nezachovalo. Niektoré skameneliny, vrátane skamenených stôp, sa nachádzajú len krátky čas po tom, čo boli pochované milióny rokov.

„My ľudia sa musíme poponáhľať a zdokumentovať ich skôr, ako opäť zmiznú,“

 - dodal Anthony Martin.

V nasledujúcom videu ukazujú, ako vlastne prebieha proces hľadania takéhoto druhu skamenených stôp.

Súvisiace články