Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vedci konečne objavili zmiznutý kontinent: Volá sa Argoland
Zdielať na

Vedci konečne objavili zmiznutý kontinent: Volá sa Argoland

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako vzniká siedmy svetadiel.

Kedysi bol súčasťou superkontinentu Gondwana, ale pred 155 miliónmi rokov sa odtrhol a odplavil. Stratený mikrokontinent bol objavený po sedemročnom pátraní.

Názov Argoland možno znie menej povedome ako bývalý superkontinent Gondwana, ale pred odtrhnutím kontinentu bol súčasťou tej istej pevniny. Kontinent Gondwana, ktorý zahŕňal väčšinu územia dnešnej južnej pologule, sa začal rozpadávať približne pred 180 miliónmi rokov a v tomto procese vznikli predchodcovia dnešných kontinentov. Najprv sa oddelili západné a východné oblasti, teda Afrika a Južná Amerika, a na východe sa oddelili časti kontinentu zahŕňajúce Indiu, Madagaskar, Austráliu a Antarktídu, a neskôr sa začali rozpadávať aj tieto väčšie celky, čím sa otvoril Indický oceán a Austrália sa stala samostatným kontinentom. Procesy, ktoré prebiehali milióny rokov, vedci už dlho skúmajú, ale niektoré detaily sú pre odborníkov stále nejasné a Gondwana stále skrýva záhady, ktoré treba rozlúštiť.

Jednou z nich je osud hypotetického kontinentu Argoland, ktorý bol pri rozdelení superkontinentu súčasťou dnešnej Austrálie. Pred 155 miliónmi rokov sa od západnej Austrálie odtrhla oblasť dlhá 5 000 kilometrov a unášala sa smerom k juhovýchodnej Ázii. Dôkazy o tom sa našli pri geologických výskumoch, ale nie je presne jasné, čo sa s kontinentom stalo potom, ani to, kde sú jeho časti teraz ukryté. Po siedmich rokoch skúmania geológovia z Utrechtskej univerzity v Holandsku prípad konečne rozlúštili a zrekonštruovali udalosti. Vedci dospeli k záveru, že Argoland tu stále je, ale po častiach.

Výskumníci sa snažili nájsť Argoland tam, kde sa mal nachádzať: v juhovýchodnej Ázii. Problém spočíval v tom, že mapovanie tohto regiónu si vyžadovalo prečesávanie a analýzu množstva údajov, ale odborníci nakoniec urobili dôležitý objav a zistili, že Argoland neprišiel do Ázie v jednom kuse, ale po častiach. Kontinent bol v skutočnosti súostrovím ostrovov, ktoré sa začali rozpadávať dávno predtým, ako sa úplne osamostatnili od Austrálie, približne pred 300 miliónmi rokov.

"Argoland nikdy neexistoval ako jeden, jasne oddelený a súvislý kontinent, ale skôr ako "argopelago" mikrokontinentálnych fragmentov oddelených staršou oceánskou panvou,"

- uvádza sa v správe Utrechtskej univerzity.

Modely znázorňujúce cestu strateného kontinentu boli potvrdené geologickými štúdiami hornín z dnešnej Sumatry, Sulavesi, Bornea a Timoru. "Ukázali sme, že litosférický fragment, ktorý sa odtrhol od severozápadnej Austrálie v neskorej jure, pozostával z niekoľkých kontinentálnych fragmentov a zasahujúcich triasových a strednojurských oceánskych panví, ktoré nazývame Argopelago," sumarizujú vedci vo svojom článku.

Súvisiace články