Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
A toto je čo? Šokujúca vec na špionážnej fotografii v sýrskej púšti
Zdielať na

A toto je čo? Šokujúca vec na špionážnej fotografii v sýrskej púšti

Zdroj: FreePik

Je takmer nepochopiteľné, prečo sa v sýrskej púšti nachádzajú podobné stopy.

Počas letu dvojplošníkom nad sýrskou púšťou v 20. rokoch 20. storočia si jezuitský kňaz Antoine Poidebard všimol hranaté obrysy niečoho, čo považoval za staroveké rímske pevnosti. Pri jednom z prvých leteckých archeologických prieskumov francúzsky pilot zmapoval a odfotografoval viac ako 100 pevností rozmiestnených v oblúku dlhom 1 000 km medzi riekami Tigris a Eufrat.

Historici celé desaťročia predpokladali, že ide o pozostatky obrannej hranice vybudovanej okolo roku 300 pred n. l. proti Novoperzskej ríši, východnému rivalovi Ríma. Archeológovia majú teraz podozrenie na iné vysvetlenie vďaka objavu stoviek ďalších stavieb v rímskom štýle na odtajnených amerických špionážnych satelitných fotografiách. Namiesto lineárnej obrannej clony podobnej Hadriánovmu valu v severnom Anglicku a ďalším, ktoré postavili Rimania, boli sýrske pevnosti pravdepodobne určené na ochranu a zdaňovanie karaván a obchodníkov, nie na neustály boj so Sasánovcami.

Na identifikáciu pevností skúmal archeológ Jesse Casana z Dartmouth College a jeho kolegovia fotografie z nízkoorbitálnych satelitov z obdobia vrcholiacej studenej vojny. Snímky s kódovým označením CORONA a HEXAGON boli zverejnené v 90. rokoch 20. storočia. Keďže fotografie pochádzajú z obdobia pred priemyselným poľnohospodárstvom, zachytávajú prvky krajiny, ktoré boli odvtedy narušené alebo zničené mechanizovanou orbou. Bystrí vedci v minulosti použili snímky na identifikáciu dávnych prvkov krajiny vytvorených človekom, vrátane zničených miest, cestných sietí a zaoblených kopcov po stavbách z nepálených tehál.

Casana ako archeológ zvyčajne skúma mezopotámske lokality v severnom Iraku, pričom na lokalizáciu ruín často využíva snímky CORONA a iné šifrované satelitné snímky. Keďže však terénne práce boli počas pandémie koronavírusu pozastavené, spolu so svojím tímom obrátil pozornosť na čiernobiele snímky susedného regiónu: sýrskej náhornej plošiny s rozlohou 300 tisíc km2. Rozdelili túto oblasť na päťkilometrové štvorce a hľadali znaky štruktúr vytvorených človekom, ktoré vynikali na pozadí vyprahnutej púšte, uvádza portál science.org.

O všetkom si môžete pozrieť aj video:

Súvisiace články