Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Senzačný objav: Pri čínskej hlinenej armáde našli tajomnú konštrukciu
Zdielať na

Senzačný objav: Pri čínskej hlinenej armáde našli tajomnú konštrukciu

Zdroj: FreePik

Svoj pôvod má hlboko v čínskej tradícii.

V Európe pozostatky Rímskej ríše dodnes vyvolávajú rozruch vo vedeckých kruhoch, v Afrike pyramídy a pohrebiská egyptských cisárov a na Ďalekom východe sú vedeckou senzáciou monumentálne diela postavené čínskymi cisármi. Navyše na Ďalekom východe monumentálna hrobka cisára, ktorý zjednotil krajinu, cisára Čchin Š’-chuang-tiho, stále zostáva odborníkmi neotvorená,

pretože sa obávajú, že bez náležitých postupov nebudú schopní zachovať predmety, ktoré gigantická hrobka obsahuje.

Podľa dobových opisov môže hrobka obsahovať rozprávkové poklady celej ríše, všetkých jej krajiniek, budov a poddaných. Niekoľko desaťročí predtým bol jedným z najväčších objavov objav hlinenej armády, ochrancov čínskeho cisára. K brilantnému a fascinujúcemu objavu došlo pri vykopávkach a ďalšie skupiny sôch patriacich k hlinenej armáde sa nachádzajú dodnes.

Okrem armády ďalej odkrývajú senzačné nálezy vrátane nedávneho objavu ovčích vozov, čo je veľkolepý nález. Našiel sa voz ťahaný ovcami, ktorých bolo šesť, a kosti zvierat sa našli vedľa konštrukcie. Na pozostatkoch oviec sa našli aj nástroje používané na ťahanie vozov.

Zaujímavé je, že o týchto vozoch koluje v Číne mnoho legiend, z ktorých najznámejšia hovorí, že ich používal sám jeden z čínskych cisárov na cestovanie medzi svojimi palácmi, a dokonca existuje aj čínska legenda o týchto špeciálnych vozidlách, o ktorých teraz vedci našli dôkazy v podzemí Číny.

Tu sú dohady o tom, čo by mohla ukrývať monumentálna hrobka čínskeho cisára:

Súvisiace články