Jasno
16°
Bratislava
Hrozba pre siedmy div sveta? Odborníci tvrdia, že treba vytvoriť nový
Zdielať na

Hrozba pre siedmy div sveta? Odborníci tvrdia, že treba vytvoriť nový

Zdroj: FreePik

Číne hrozí prírodná katastrofa, môže byť v budúcnosti postavený ďalší obrovský múr?

Veľký čínsky múr bol postavený pred stáročiami na ochranu kočovných kmeňov zo severu. Hoci táto hrozba už stratila akýkoľvek význam, je tu niečo iné, čoho sa treba obávať.

MOHOL BY BYŤ RIEŠENÍM ĎALŠÍ VEĽKÝ MÚR?

Podľa Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) klimatické zmeny zvýšili od roku 1880 hladinu svetových morí približne o 24 centimetrov, a to najmä v dôsledku topenia ľadovcov a ľadovej pokrývky a tepelnej rozťažnosti morskej vody pri jej otepľovaní. Čínske pobrežie je jednou z najzraniteľnejších častí sveta a už teraz zaznamenáva rekordný nárast hladiny morí, ktorý je výrazne vyšší ako celosvetový priemer.

Niektoré čínske mestá sa už pripravili vybudovaním lepších odvodňovacích systémov, umelých mokradí a podzemných zásobníkov. Vedci a inžinieri navrhli, že by sa v ústí rieky Huangpu mohol vybudovať systém zaťahovacích bariér na ochranu Šanghaja, podobný bariére na Temži v Londýne.

Jednou z ambicióznych myšlienok je vybudovať komplex "Veľkej morskej hrádze". Čínska vláda od druhej svetovej vojny vybudovala rozsiahle morské múry, ale tento systém pravdepodobne nebude adekvátny pre zvyšovanie hladiny mora spôsobené klimatickými zmenami.

ALE ČO VEĽKÝ ČÍNSKY MÚR? MOHOL BY ÚPLNE ZMIZNÚŤ?

Odpoveď na túto otázku zatiaľ nie je známa, ale v súčasnosti sa v Číne buduje celkovo 430 kilometrov siete morských múrov, ktoré majú modernizovať starý systém, pričom niektorí odborníci predpokladajú, že v najbližších desaťročiach by mohli byť vybudované štruktúry podobné Veľkému čínskemu múru.

Rovnakej výzve budú v nasledujúcich desaťročiach čeliť aj mestá v mnohých častiach sveta, Európu a Severnú Ameriku nevynímajúc. Napríklad pobrežné mestá ako Miami, Houston a New Orleans by mohli čeliť skutočným problémom so zvyšovaním hladiny morí oveľa skôr, ako sa doteraz predpokladalo," uvádza IFL Science.

VEĽKÝ ČÍNSKY MÚR JE OHROMUJÚCI VÝTVOR, POZRITE SI, AKO BOL POSTAVENÝ, V TOMTO VIDEU.

Súvisiace články