Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Šokujúca 16 tisíc rokov stará pyramída nájdená v hore na konci sveta
Zdielať na

Šokujúca 16 tisíc rokov stará pyramída nájdená v hore na konci sveta

Zdroj: FreePik

Vedci už dlho hovoria o tom, že tento objav by mohol prepísať všetko o ľudstve.

Pyramídy patria k najzáhadnejším stavbám na svete, nachádzajú sa po celom svete, a aj keď si myslíme, že takéto gigantické stavby má len Egypt a Stredná Amerika, pravdou je, že stavby v tvare pyramíd sa našli na mnohých ďalších miestach vrátane Číny, kde boli postavené na pohrebné účely, a v Európe, kde sa podobné stavby našli už v minulosti.

Teraz americký portál Vice informoval, že by mohlo ísť o prehistorickú stavbu, ktorá by mohla úplne prepísať dejiny ľudstva. Šepkalo sa o tom už skôr, ale prekvapujúci objav je čoraz istejší, samozrejme, výskum stále pokračuje. V Indonézii objavili holandskí osadníci Gunung Padang na posvätnej hore, no vedci ho dlho ignorovali.

V poslednom čase sa o ňom svet dozvedel najmä vďaka epizóde seriálu Netflixu Ľudia pred ľudstvom, ktorá mu bola venovaná.

Nová štúdia naznačuje, že vo vnútri hory v Indonézii sa môže ukrývať 16 tisíc rokov stará pyramída, čo znamená, že by mohla byť o 10 tisíc rokov staršia ako najstaršia egyptská pyramída. Môže pochádzať z prehistorických čias a unikátnu stavbu mohla postaviť neznáma civilizácia. Bizarná kamenná stavba bola postavená na vrchole starej sopky, ktorá bola pred jej postavením veľmi dávno neaktívna. Objav vyvolal polemiku, ale teória pyramídy hovorí aj o tom, že ak by sa neskôr nová štúdia potvrdila, musela by sa úplne prepísať prehistorická história ľudstva.

V článku, ktorý bol uverejnený vo vedeckom časopise Archaeological Prospection, sa tvrdí, že najstaršie vrstvy Gunung Padangu môžu byť staré 27 tisíc až 16 tisíc rokov.

Takto stavba vyzerá v súčasnosti:

Súvisiace články