Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Nevysvetliteľný objav z morských hlbín: Odborníci si lámu hlavu
Zdielať na
Video

Nevysvetliteľný objav z morských hlbín: Odborníci si lámu hlavu

Zdroj: Jim Beaudoin/Unsplash

Nie len tak hocijakú loď našli na dne mora, stratila sa uprostred snehovej búrky pred takmer 130 rokmi.

Na dne mora leží ohromujúce množstvo vrakov lodí vrátane Titanicu. Drvivá väčšina týchto lodí však nebude nikdy objavená. Teraz sa však stalo niečo celkom neuveriteľné: objavili loď potopenú počas snehovej búrky pred 130 rokmi, ale jej stav núti odborníkov k zamysleniu.

Loď s názvom Africa v októbri 1895 ťahala inú loď Severn cez jazero Huron na hranici medzi USA a Kanadou, keď zmizla. Severn narazil na plytčinu na kanadskom polostrove Bruce, keď sa pretrhlo vlečné lano, a jeho posádka sa zachránila. Loď Africa však až donedávna nikto viac nevidel.

O LODI BOL NATOČENÝ DOKUMENTÁRNY FILM A VTEDY SA ZISTILO, ŽE JE POKRYTÁ INVAZÍVNYM DRUHOM MÄKKÝŠOV, KTORÝ JE PRE TENTO REGIÓN CUDZÍ.

Dostali sme tip, že vedci skúmajúci morské ryby zistili anomáliu v údajoch sonaru. Úprimne povedané, očakávali sme, že nájdeme hromadu kameňov. Boli sme tam dole len niekoľko minút, keď sme narazili na obrovskú štruktúru. Nemohli sme uveriť, že je to loď. Loď je v bezchybnom stave

- povedal Zach Melnick, jeden z tvorcov dokumentu, uvádza denník Daily Star.

Africu našiel podmorský ROV (diaľkovo ovládané vozidlo) v hĺbke 85 metrov. Vrak je však ohromujúco veľký: 45 metrov dlhý, 8 krát 4 metre vysoký a v blízkosti lode sa našlo pole uhoľných trosiek. To svedčí o náklade, ktorý Africa a Severn prevážali v osudnú noc, keď sa potopili vo veľkej snehovej búrke.

Súvisiace články