Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Exkluzívna fotografia z vesmíru: Neuveriteľné, ale je skutočná!
Zdielať na
Video

Exkluzívna fotografia z vesmíru: Neuveriteľné, ale je skutočná!

Zdroj: Pixabay

NASA potvrdila jej pravosť.

Vesmírna loď? Asteroid? Pravdou je, že je oboje. Táto malá centrálna škvrna je prvou snímkou z vesmírnej sondy, ktorá sa vracia domov a nesie vzorku z asteroidu starého stovky miliónov, ak nie miliardy rokov. Sonda je OSIRIS-REx NASA a asteroid je Bennu.

V nedeľu 24. septembra sonda, ktorá sa vracia zo svojej misie, zhodí vzorku horniny, aby po prechode zemskou atmosférou bezpečne pristála na Zemi, a potom bude pokračovať v štúdiu kedysi dosť desivého asteroidu Apophis.

​OSIRIS-REx bol zaznamenaný 16. septembra teleskopom ESA Optical Ground Station (OGS) na Tenerife a v tom čase sa nachádzal vo vzdialenosti 4,66 milióna km od Zeme. Táto snímka je kombináciou 90 samostatných snímok, z ktorých každá mala 36-sekundovú expozíciu. Boli skombinované tak, aby zohľadňovali pohyb sondy, ktorá sa nepohybuje priamočiaro, čo spôsobuje zakrivenie a skreslenie zdanlivo pretiahnutých hviezd v pozadí.

esa.int

​1-metrový teleskop ESA OGS bol pôvodne postavený na pozorovanie vesmírneho odpadu na obežnej dráhe okolo Zeme a testovanie laserových komunikačných technológií, ale odvtedy sa jeho zorné pole rozšírilo na prieskum a sledovanie blízkozemských asteroidov, vykonávanie nočných astronomických pozorovaní a dokonca aj na objavenie desiatok menších planét.

Koordinačné centrum ESA pre blízkozemské objekty (NEOCC) prevzalo vedenie a prevádzkovalo prístroj na prieskum vracajúcich sa asteroidov. NEOCC, ktoré je súčasťou Úradu pre ochranu planét agentúry, je niečo ako európska divízia prieskumu asteroidov; centrum a jeho odborníci prehľadávajú oblohu a hľadajú rizikové vesmírne skaly, vypočítavajú ich dráhy a kalkulujú riziko ich dopadu.

Zo svojej malej, ale mocnej základne vesmírnej bezpečnosti odkazujú: "Zdravím OSIRIS-REx, veľa šťastia NASA a bezpečne vítam na Zemi asteroid Bennu".

@cbsunstoppable OSIRIS-REx comes home this weekend! ☄️? What do we know about NASA’s latest project? Thanks for helping us tell this story @Erin Winick ? ? #osiris #osirisrex #nasa #missionunstoppable ♬ original sound - CBSUnstoppable

Súvisiace články