Zatiahnuté
12°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Podmorská záhada: Robot odhalil tajomstvá skryté v zemskom jadre
Zdielať na
Video

Podmorská záhada: Robot odhalil tajomstvá skryté v zemskom jadre

Zdroj: Jim Beaudoin/Unsplash

O tom, čo sa deje na dne oceánov, sme doteraz vedeli len veľmi málo, ale vďaka robotike sme o krok bližšie.

Bohaté ekosystémy v hlbinách oceánu našla nedávno spustená námorná expedícia, ktorá sa podľa spoločnosti Fagen Wasanni Technologies snaží zistiť viac o oceánskom dne a organizmoch, ktoré sa dokážu prispôsobiť drsným podmienkam.

Falkor, ktorý prevádzkuje Schmidt Ocean Institute, nezisková organizácia špecializujúca sa na morský výskum (spoluzakladateľ Eric Schmidt a jeho manželka, ktorá je už takmer 20 rokov generálnou riaditeľkou spoločnosti Google), sa vydal na 30-dňové dobrodružstvo do Tichého oceánu na palube ROV SuBastian, diaľkovo ovládanej miniponorky.

Robot sa dokáže ponoriť až do hĺbky 4500 metrov, ale na nájdenie pokladov stačili aj menšie hĺbky: v hĺbke 2500 metrov pod hladinou mora tím zbieral vzorky v blízkosti hydrotermálnych prieduchov, kde magma pod zemskou kôrou udržiava teplé prostredie bohaté na minerály.

Zariadenie vybavené množstvom senzorov a množstvom vedeckých prístrojov využívalo zbernú schránku na morskom dne, aby každý deň prinieslo na palubu živočíchy, rastliny a horniny, ktoré mali pre vedcov mimoriadnu hodnotu.

Skutočným vrcholom tejto cesty bolo, že jedno z diaľkovo ovládaných ramien SuBastianu umožnilo tímu "ponoriť sa" pod vrstvu vulkanických hornín, ktoré tvoria morské dno, kde našli doslova zázrak.

Ukázalo sa, že pod rozrytým povrchom žije vo vode s teplotou 25°C ekosystém červov, slimákov, malých živočíchov a baktérií.

Podľa vyhlásenia inštitútu tento objav "dodáva hydrotermálnym prieduchom nový rozmer a ukazuje, že ich biotopy existujú nad aj pod morským dnom".

Napríklad v prípade vejárovitého červa vedci zistili, že živočích využíva dutiny pod morským dnom na rozšírenie svojej ríše a kolonizáciu nových biotopov.

 

Súvisiace články