Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kamera NASA na Marse zachytila niečo naozaj zvláštne
Zdielať na
Video

Kamera NASA na Marse zachytila niečo naozaj zvláštne

Zdroj: Pixabay

Z červenej planéty Mars prišli úžasné zábery.

Misia NASA na Marse je fantastická a odborníci z americkej vesmírnej agentúry veľmi dobre komunikujú s ľudstvom, pretože vždy dostaneme nejaké čerstvé informácie. Niekedy z Curiosity, inokedy z marsovského roveru Perseverance.

Druhá menovaná misia je prelomová aj preto, že jedným z jej hlavných cieľov je nájsť na červenej planéte život a dôkazy o živote na nej. Čaká nás veľmi vzrušujúce obdobie, pretože skúmaním vzoriek zozbieraných marsovským roverom, ktoré budú privezené na Zem, budeme môcť zistiť aj to, ako vyzerala planéta v minulosti a čo viedlo k tomu, že sa stala takou, akou je dnes.

Pravidelne sa zverejňujú aj fotografie a videá. A je tu aj jedno video, ktoré prekonáva všetky predstavy a ukazuje červenú planétu ako nikdy predtým. Väčšinou vidíme marťanskú krajinu len na fotografiách, červenkastý povrch je taký statický, ale toto video oživuje červenú planétu. Video zobrazuje marťanský západ slnka a veľmi sa líši od toho, čo vidíme na Zemi, kde sa obloha často sfarbí do červena, keď slnko začne zapadať.

Na Zemi modré svetlo pohlcuje vzduch, ale na Marse ho prepúšťa, a práve odtiaľ pochádza tento efekt.

Na Marse je to však úplne inak, farby sú úplne zmenené, prevláda modrá a počas sledovania videa zvuky za ním dodávajú videu celkom "strašidelný" nádych, ktorý si pravdepodobne budete niekoľkokrát pretáčať. Video bolo mimochodom zostavené zo záberov troch roverov a ponúka jedinečné predstavenie svojho druhu:

Súvisiace články