Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Apokalyptická pohroma: Metropoly ohrozuje biblická hrozba!
Zdielať na
Video

Apokalyptická pohroma: Metropoly ohrozuje biblická hrozba!

Zdroj: Pixabay

Každý si kladie otázku, či existuje cesta späť.

Stále väčšia časť svetovej populácie žije v mestách. Väčší výber práce, lepšie možnosti nakupovania a zábavy, to všetko vytlačilo ľudí z vidieka do rušných metropol. Samozrejme, aj tieto miesta čelia mnohým problémom a okrem kriminality a preľudnenosti môžu teraz pridať na svoj zoznam veľmi znepokojujúci trend opísaný v nedávnej štúdii.

Práca uverejnená vo vedeckom časopise Earth's Future vykresľuje zlovestný obraz budúcnosti New Yorku a mnohých ďalších veľkých miest. Legendárne "Veľké jablko" sa potápa rýchlosťou 2 milimetre ročne, čo sa na prvý pohľad nemusí zdať veľa, ale v skutočnosti ide o veľmi vážny problém, najmä ak sa k tomu pridá neustále stúpajúca hladina morí spôsobená klimatickými zmenami. Dôvodom potápania je veľký počet výškových budov. Vedci, ktorí uskutočnili štúdiu, spočítali hmotnosť budov v meste a výsledok je ohromujúci: 764 000 000 000 kilogramov, čo je ťažké opísať, nieto si predstaviť.

Tím pod vedením geofyzika Toma Parsonsa použil modely ponárania, povrchovú geológiu a satelitné údaje, aby vypracoval podrobnejšiu štúdiu aká tu ešte nebola. Rýchlosť ponárania nie je rovnomerná a v niektorých častiach metropoly je oveľa rýchlejšia. Okrem mrakodrapov je to dané najmä zložením pôdy. Problém sa ešte zhoršuje, ak sú základy budov v kontakte s morskou vodou, môže to spôsobiť štrukturálne problémy, koróziu a oslabenie betónu. Klimatické zmeny môžu v budúcnosti tieto nepriaznivé účinky ešte zhoršiť.

Očakáva sa, že do roku 2050 bude 70 percent svetovej populácie žiť v preťažených mestách, preto je dôležité lepšie pochopiť vyššie opísaný proces a s pomocou inžinierov vedieť prijať opatrenia proti nemu. Aj bez toho, aby sa mestá potápali, je rastúce riziko záplav vážnym problémom pre ľudí žijúcich na pobreží a nikto nemá chuť pridať ďalšiu položku na náš zoznam "čoho sa v budúcnosti obávať".

Súvisiace články