Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záhadné zemetrasenie: Príčina zostáva tajomstvom
Zdielať na
Video

Záhadné zemetrasenie: Príčina zostáva tajomstvom

Zdroj: Pixabay

Odborníci zatiaľ nenašli uspokojivé vysvetlenie tohto zvláštneho javu.

Len málo vecí na Zemi je desivejších ako prírodné katastrofy. V takýchto chvíľach skutočne cítime, aké omylné zostáva ľudstvo napriek tisíckam rokov vedeckého pokroku. Napriek veľkolepým stavbám, ktoré sme vytvorili, prírodné sily často zničia to, čo sme starostlivo vybudovali ako domček z kariet. Zemetrasenia sú jednou z najničivejších síl, ktorá je opakovaným problémom v mnohých častiach planéty.

V Dánsku sa nachádza idylický krásny ostrov Bornholm. Jeho obyvatelia sa môžu cítiť ako v raji na zemi, ale nedávne udalosti otriasli pokojom ostrovanov spôsobom, ktorý nikto nečakal. Doslova. Dňa 13. mája sa 60 ľudí obrátilo na Geologický úrad Dánska a Grónska (GEUS), aby ich informovali o otrasoch na ostrove. Hlásili zvláštne, hlboké dunenie, otrasy a zmenu tlaku v ušiach. Seizmografy zaznamenali otrasy s magnitúdou 2,3, ale výskumníci za krátko vylúčili zemetrasenie.

Ako príčinu tohto javu predpokladajú akustické tlakové vlny neznámeho pôvodu. V tom čase sa v Poľsku, 140 kilometrov od ostrova, konalo veľké vojenské cvičenie. Vypočutí výskumníci však vylúčili možnosť, že by výbuch na takú vzdialenosť mohol spôsobiť také silné otrasy v Dánsku.

Našťastie sa pri incidente nikto nezranil, ale v niektorých domoch vznikli vážne praskliny v stenách. O príčinách tohto podivného incidentu sa stále špekuluje, ale podozrenie padá na ľudskú činnosť. Vo väčšine prípadov, keď sa ľudia sťažujú na neznáme chvenie a dunenie, sa obviňujú vzdušné sily. Ak ich lietadlá prelietavajú nad morom rýchlosťou zvuku a atmosférické podmienky sú vhodné, zvukové vlny generované sonickým treskom by mohli dosiahnuť pevninu. To, čo ľudia v skutočnosti cítia, nie je chvenie zeme, ale tlaková vlna vo vzduchu.

Uvedené vysvetlenie znie síce racionálne, ale nie všetkých upokojilo. Mohla by takáto vzdialená tlaková vlna poškodiť napríklad steny domu? Jednoznačná odpoveď zatiaľ neexistuje, ale jedno je isté: v Dánsku sa niečo otriasa.

Pozrite si nasledujúce video a presvedčte sa, aké je to nádherné miesto, ktoré sa oplatí navštíviť aj napriek záhadným otrasom.

Súvisiace články