Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
18 000-ročné zamrznuté zviera odhalilo svoje tajomstvo
Zdielať na
Video

18 000-ročné zamrznuté zviera odhalilo svoje tajomstvo

Zdroj: YouTube/LiveScience

Výskum priniesol jasné výsledky o záhadnom zvierati.

Sibírsky permafrost je vzrušujúci a zároveň desivý, pretože globálne otepľovanie vedie vedcov k objavovaniu čoraz väčšieho množstva vecí, ktoré by mohli byť pre modernú vedu veľmi užitočné, ale aj potenciálne nebezpečné. Do druhej kategórie patria vírusy, ktoré boli tisíce rokov uväznené pod zemou, ale po objavení by mohli znovu ožiť a rozpútať nepredstaviteľné peklo.

Samozrejme, existujú aj objavy v sibírskom permafroste, ktoré patria skôr do pozitívnej kategórie, ako napríklad objav zamrznutej šelmy pomenovanej Dogor v roku 2018. Zviera staré 18 000 rokov, ktoré najprv nazvali najstarším psom na svete a ktoré bolo v čase smrti ešte šteniatkom, bolo v úžasne dobrom stave a vedci dúfali, že nález by mohol poskytnúť odpovede na otázku, kedy si ľudstvo skrotilo psy s vlčími predkami – nuž, ukázalo sa, že ide o dosť dôležitú informáciu.

Dogor v skutočnosti nie je pes, ktorý si zvykol na ľudí, ale len obyčajné vlčie šteňa, takže napriek tomu, že by si to odborníci želali, nemôžu teoreticky tvrdiť, že jeho pozostatky súvisia s dávnym skrotením divých zvierat, pretože testy jasne ukazujú, že ide o dávno strateného vlka – ale aj tak je to neuveriteľne dôležitý a výnimočný objav, pretože je v pozoruhodne dobrom stave.

Vedci sa domnievajú, že psy boli domestikované ľudstvom približne pred 14 – 30 000 rokmi, ale stále existuje veľa záhad a otázok, preto mnohí ľutujú, že Dogor nemohol pomôcť nájsť odpovede. Aspoň sme však konečne zistili, čím pes, ktorý bol mylne považovaný za najstaršieho na svete, naozaj bol: vlčím šteňaťom s mliečnymi zubami.

Video s Dogorom si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články