Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
500-ročná záhada hrajúcich stĺpov: Stále bez vysvetlenia
Zdielať na
Video

500-ročná záhada hrajúcich stĺpov: Stále bez vysvetlenia

Zdroj: Pexels

Tieto chrámy sa oplatí navštíviť nielen pre ich nádherné rezby, ale aj pre hudbu, ktorú vyvolávajú.

Vzdialená India je nielen obrovská krajina s obrovským počtom obyvateľov, ale aj skutočná zbierka kultúrnych a architektonických divov. Je to krajina mýtov a legiend, kde sa vedomosti zakorenené v ďalekej minulosti miešajú s vyspelou technológiou dneška. Nie je náhoda, že ľudia tam majú silné väzby na svoju magickú minulosť, pretože ich predkovia často disponovali vedomosťami, ktoré ani dnešní vedci nevedia vysvetliť.

Staroveká indická kultúra, najmä umenie, architektúra, náboženstvo, hudba, tanec a divadlo, má tisícročnú tradíciu. Ohromujúcu krásu Tádž Mahalu netreba nikomu predstavovať. Toto architektonické dielo je dôstojným vyjadrením geniality umelcov a projektantov a nikdy neutíchajúcej, večnej lásky jeho staviteľa k svojej zosnulej milovanej manželke. V krajine však existujú aj iné pamiatky, ktoré sú ak nie krajšie, tak aspoň záhadnejšie.

Medzi ne patrí chrám Vittala v Hampe, ktorý predstavuje Earthly Mission. Tento nádherne navrhnutý komplex dokáže návštevníkov očariť na prvý pohľad, ale skutočné kúzlo sa skrýva doslova v detailoch. Tento 500 rokov starý kamenný zázrak je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a každoročne ho navštívia tisíce turistov.

Jeho skutočnou špecialitou sú stĺpy SaRiGaMa, názov, ktorý nám na prvý pohľad znie zvláštne, ale ktorý znamená štyri tóny stupnice indickej klasickej hudby. Vo vnútri chrámu sa nachádza otvorený pavilón, ktorý sa v minulosti pravdepodobne používal na hudbu a tanec. Pavilón je obklopený ozdobným radom stĺpov, ktorých hlavné prvky sú v štýle indických hudobných nástrojov, a vedľa každého z hlavných stĺpov je sedem menších, ktoré po údere dokážu "zahrať" jeden zo siedmich tónov indickej klasickej hudobnej stupnice, pričom každý z nich možno priradiť ku klasickému starovekému biciemu nástroju.

Ľudia sa dlho čudovali, ako to kamenný stĺp dokáže. Briti dlho nerozmýšľali a z pôvodného miesta vyrezali väčší a menší stĺp v podozrení, že v materiáli by mohli byť diery, ktoré by vysvetlili ich záhadu, ale neuspeli. Všetky piliere sú z masívneho kameňa a majú presne rovnakú výšku, priemer a hmotnosť.

Ďalšie, vedeckejšie skúmanie sa uskutočnilo v roku 2007, keď sa výskumníci z Centra jadrového výskumu Indiry Gándhí pokúsili pomocou nedeštruktívnych techník, ako je nízkofrekvenčný ultrazvuk a metalografia, rozlúštiť storočnú záhadu. Nemali však veľký úspech. Jediné, čo sa im podarilo dokázať, je, že stĺpy sú pevné a že majú presne rovnakú štruktúru materiálu.

Nie je to však jediné miesto, kde sa takéto záhady nachádzajú, pretože v mnohých iných svätyniach v Indii použili starovekí stavitelia s bezkonkurenčnými znalosťami podobné riešenia. Na niektorých miestach každý schod schodiska vydáva hudobný zvuk, zatiaľ čo iné jemným poklepaním na stĺp vydávajú skutočnú zvonkohru. Zdá sa, že od majstrov minulosti sa máme čo učiť.

V nasledujúcich videách môžete vidieť a počuť tieto vzrušujúco navrhnuté hudobné stĺpy "v akcii".

Súvisiace články