Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Geneticky upravení supervojaci: Zbraň Číny k dobytiu sveta?
Zdielať na
Video

Geneticky upravení supervojaci: Zbraň Číny k dobytiu sveta?

Zdroj: Pixabay

Čína a Spojené štáty sú už dlho v konflikte a supervojaci by mohli ľahko rozhodnúť vojnu.

Vojny sprevádzajú dejiny ľudstva od samého začiatku a mnohé ozbrojené konflikty budú pravdepodobne pokračovať. Vojny budúcnosti sa však budú viesť pomocou technológií a bojovníkov, o ktorých sa mnohým ľuďom dnes ani nesníva.

Vytvorenie supervojakov už dávno zaujíma predstavivosť vojenských veliteľov. Vždy snívali o ozbrojených mužoch a ženách, ktorí sú odolnejší, rýchlejší a silnejší ako bežný človek, pretože pokročilé zbrane sú zbytočné, ak je ich nositeľ slabým článkom. Dve proti sebe stojace svetové superveľmoci, Spojené štáty a Čína, vykonávajú výskum v tejto oblasti. Na základe dostupných informácií majú veľmi odlišné prístupy, ale ich konečný cieľ je v podstate rovnaký: vypustiť na svet prakticky nezničiteľných bojovníkov.

Podľa Popular Mechanics Čína teraz urobila veľmi vážny krok k úspechu. Vedcom v tejto ďalekovýchodnej krajine sa po prvý raz na svete podarilo transplantovať DNA medveďov (Tardigrada) do ľudských kmeňových buniek. Prečo potrebovali práve tohto drobného tvora? Pretože sú to najodolnejšie tvory, aké človek pozná, a sú takmer doslova nezničiteľné. Sú to skutočné zázraky prírody, o ktorých odhalenie sa dlho usilovali.

Majú neuveriteľné vlastnosti: dokážu dlhodobo odolávať extrémnemu teplu a dokážu niekoľko minút prežiť aj extrémne mínusové teploty. Nemajú problém s vákuom, vysokým atmosférickým tlakom a odolávajú aj tým najsilnejším jedom. A najatraktívnejšou vlastnosťou pre armádu je, že dokážu odolať radiácii.

Práve tieto posledné vlastnosti Číňania potrebujú najviac, pretože by mohli vytvoriť vojakov, ktorí môžu slúžiť bez radiačnej kontaminácie aj uprostred jadrovej vojny.

Ich veľký protivník, Spojené štáty, medzitým radšej vidí budúcnosť v kyborgoch. Plánujú vytvoriť vojakov, ktorí budú mať supermoderný umelý exoskelet, doslova prepojený s počítačmi a zbraňami, ktoré ich podporujú. Samozrejme, aj v ich prípade sa môže počítať s určitým "tuningom", ktorý by ešte viac zvýšil ich bojové schopnosti.

Je to nová odvážna budúcnosť, v ktorej geneticky vylepšení supervojaci nastúpia na bojisko proti svojim napoly ľudským, napoly strojovým protivníkom. Normálni ľudia zatiaľ môžu len dúfať, že tento vývoj bude mať nejaké mierové využitie a nevytvorí len najničivejšie zbrane, aké kedy svet videl. Začína sa nám realizovať to, čo sme videli v marvelovských filmoch Avengers, kde sa podobným spôsobom zrodil Kapitán Amerika.

Na nižšie uvedených videách vidíte, čo zatiaľ vieme o vývoji čínskeho supervojaka, a na ďalšom videu plán na premenu amerických vojakov na kyborgov. Obe vízie sú mimoriadne znepokojujúce.

 

Súvisiace články