Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Smrteľná infekcia šíriaca sa svetom: Hrozba pre ľudstvo?
Zdielať na
Video

Smrteľná infekcia šíriaca sa svetom: Hrozba pre ľudstvo?

Zdroj: Pixabay

Sotva sa ľudstvo spamätalo z poslednej epidémie, už sa na nás valí nová smrtiaca choroba?

Od úsvitu vekov sa jeden z najstarších strachov ľudstva spája s patogénmi. V skorších dobách sa, samozrejme, ešte nevedelo, prečo a ako vznikajú smrteľné epidémie, ktoré často zničili polovicu Európy, ale pokrok vedy priniesol odpoveď. Naše vedomosti sa rozšírili, ale naše obavy nám zostali a, žiaľ, aj hrozby, pretože nedávna obrovská epidémia koronavírusu ukázala, že nech je moderná medicína akokoľvek vyspelá, stále nám hrozí veľké nebezpečenstvo a príroda má všetko pod kontrolou.

Sotva sme sa spamätali z posledných dvoch či troch rokov epidémie, o ktorú sa pokúšal človek, vedci tvrdia, že čoskoro môžeme čeliť ešte nebezpečnejším infekciám. Ba čo viac, jedna z možných epidémií by mohla prísť z úplne iného smeru, ako sme zvyknutí.

Podľa článku v LiveScience sa v posledných rokoch po svete zrýchleným tempom šíri smrteľná infekčná huba Candida auris. Prvýkrát bola pozorovaná v Japonsku v roku 2009, ale odvtedy sa, žiaľ, objavila v mnohých krajinách sveta vrátane Spojených štátov amerických, kde sa šíri čoraz rýchlejšie. Candida auris patrí do skupiny kvasiniek a je obzvlášť nebezpečná pre starších ľudí a ľudí s oslabeným imunitným systémom. Prostredníctvom krvného obehu sa môže rozšíriť do celého tela. Najčastejšie infikuje krv, mozog a srdce a jeden z troch prípadov je smrteľný.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb už zaradilo túto infekciu do kategórie závažného rizika. Znepokojujúce je, že podľa štúdie uverejnenej v ACP Journals sa počet nových infekcií v roku 2019 zvýšil o 44 percent, v roku 2020 o 59 percent a v roku 2021 o 95 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čo svedčí o veľmi vážnom náraste.

Viac ako rýchlosť šírenia je znepokojujúca skutočnosť, že huba je čoraz odolnejšia. Väčšina bežných antimykotík je už proti nej neúčinná a obávame sa, že v budúcnosti bude naďalej silnieť.

Je možné, že seriál The Last of Us predpovedal budúcnosť a že vražedná huba bude skutočne znamenať koniec ľudstva? Dúfajme, že to nebude tak temné.

Súvisiace články