Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Apokalyptická skaza na Valentína? NASA vydala mimoriadne oznámenie o osude Zeme
Zdielať na
Video

Apokalyptická skaza na Valentína? NASA vydala mimoriadne oznámenie o osude Zeme

Zdroj: Pixabay

Najnovšia vesmírna predpoveď NASA hovorí o prílete asteroidu.

Je všeobecne známe, že približne pred 64 - 66 miliónmi rokov reťaz apokalyptických udalostí spôsobila vyhynutie prevažnej väčšiny života na Zemi a až po dlhom vegetačnom období sa flóra a fauna našej planéty obnovila. Na druhej strane dinosaury nedokázali prežiť ničenie asteroidu, ktorý mal priemer asi 12 kilometrov, a zmizli zo zemského povrchu. Menšie i väčšie nebeské telesá zasiahli našu rodnú planétu v priebehu posledných miliónov rokov, ale nikdy predtým nedošlo k takejto devastácii.

NASA však už desaťročia s napätím sleduje oblohu a snaží sa odhaliť potenciálne nebezpečné kusy skál a ľadu, ktoré by mohli mať ničivé následky pre Zem aj ľudstvo. Často sa objavujú útvary, ktoré by vzhľadom na svoju veľkosť mohli vyhladiť život na Zemi, ale zatiaľ sa nám vždy vyhli veľkým oblúkom. Pred niekoľkými rokmi prekvapil ruské mesto Čeľabinsk obrovský výbuch spôsobený atmosférickou detonáciou padajúcej hviezdy.

NASA varuje pred podobnou udalosťou v prípade asteroidu 2023 DW, uvádza web BBC. Nemá síce veľkosť ani rýchlosť ničiacu planétu, ale ľahko by mohol spôsobiť vážne škody. Najelitnejší odborníci vesmírnej agentúry ohodnotili 2023 WD na stupnici od jednej do desiatich stupňov ako jednotku a ich merania ukazujú, že nás pravdepodobne minie. Pravdepodobnosť zrážky však stále nie je zanedbateľná, samozrejme, je to jedna ku päťsto šesťdesiatim. Čo je vzhľadom na jej veľkosť, ktorá sa prirovnáva k plnohodnotnému olympijskému bazénu, viac než riskantné.

Najlepšou správou zo všetkých je, že sa zatiaľ nemusíme obávať príchodu WD v roku 2023, pretože ho môžeme očakávať najskôr 14. februára 2046, na Valentína.

Súvisiace články