Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
TAKTO vyzerá "superhúf" viac ako tisíc veľrýb zblízka
Zdielať na
Video

TAKTO vyzerá "superhúf" viac ako tisíc veľrýb zblízka

Zdroj: Pixabay

Loď National Geographic s názvom Endurance narazila v januári 2022 v blízkosti južného pólu na skupinu viac ako tisíc veľrýb. Jedinečný pohľad sa podarilo zachytiť na niekoľkých fotografiách a videách.

Vedci sa domnievajú, že húf pozostával z približne 800 až 1 150 vráskavcov obrovských a dlhoplutvých, ktoré sa zhromaždili, aby sa nakŕmili, prilákané obrovským množstvom malých kôrovcov v blízkosti ostrova Coronation severne od južného pólu. Krily je súhrnný názov pre približne 80 rôznych kôrovcov a okrem veľrýb sa na malých vodných tvoroch z tejto skupiny s obľubou živia aj tučniaky, sépie a dokonca aj ľudia.

Výskumníci zo Stanfordskej univerzity pri analýze videozáznamov a fotografií z tejto udalosti zistili, že ide o najviac veľrýb pozorovaných na jednom mieste za posledných sto rokov od ukončenia priemyselného lovu veľrýb. Len v 20. storočí bolo zabitých približne 700 tisíc veľrýb, čo predstavuje 98 percent celkovej populácie, preto je zriedkavé vidieť ich toľko naraz; pri poslednom takomto senzačnom pozorovaní v roku 2021 bolo zaznamenaných približne 300 jedincov, zatiaľ čo pri poslednom januárovom pozorovaní ich bolo najmenej trikrát viac.

Vráskavec myšok s hmotnosťou 80 ton je v súčasnosti druhým najväčším žijúcim tvorom na Zemi, pričom na prvom mieste je vráskavec obrovský, ktorý váži až 150 ton. Morskí biológovia sa tešia z nárastu populácie veľrýb, ale obávajú sa, že vrtule a siete, ktoré používajú rybárske lode na lov krilov, predstavujú pre morské cicavce vážnu hrozbu.

Obavy výskumníkov sa potvrdili, keď videli, ako plavidlá loviace krily pomocou vlečných sietí prešli cez kŕdeľ viac ako tisíc veľrýb. Čím viac sa bude zvyšovať počet jedincov a čím väčšia bude populácia veľrýb označených štítkami, tým viac bude prípadov, keď by rybárske lode mohli naraziť na podobné veľké kŕdle veľrýb, čo odborníkov podnietilo k tomu, aby vyzvali na zavedenie prísnych bezpečnostných predpisov pre lov krilov. Napriek tomu, že Komisia pre ochranu živých morských zdrojov Antarktídy (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources) stanovuje, že v bezprostrednej blízkosti veľrýb je rybolov zakázaný, vedci boli opakovane svedkami toho, že rybárske lode toto pravidlo nedodržiavali, ako v prípade spomínaného tisícového kŕdľa veľrýb.

Súvisiace články