Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Je to oficiálne: NASA možno našla život mimo Zeme, začala sa špeciálna misia k vzdialenému nebeskému telesu
Zdielať na
Video

Je to oficiálne: NASA možno našla život mimo Zeme, začala sa špeciálna misia k vzdialenému nebeskému telesu

Zdroj: NASA/JPL-Caltech

NASA spúšťa novú misiu na Titan.

NASA sa pripravuje na obrovskú misiu: v roku 2026 vypustí kvadrokoptéru veľkosti auta na Saturnov mesiac Titan, ktorý je hlavným cieľom pri pátraní po mimozemskom živote. Kvadrokoptéra by mala doraziť v roku 2034 a bude vybavená prístrojmi na detekciu organických zlúčenín. Vedec NASA Thomas Zurbuchen povedal, že

"táto misia je odvážna, ale je presvedčený, že teraz je čas urobiť tento veľký krok".

Prečo práve Titan?

Titan je geograficky rovnako rozmanitý ako Zem, má hustú atmosféru bohatú na metán a je väčší ako Merkúr. Vedci sa domnievajú, že jediný povrchový oceán v Slnečnej sústave - okrem pozemského - sa nachádza na tomto mesiaci, ktorý je ukrytý pod jeho zamrznutým povrchom.

"Je to svet, ktorý je úplne odlišný od nášho, ale obsahuje všetky zložky potrebné na vznik života,"

- povedala Lori Glaze, riaditeľka oddelenia planetárnej vedy NASA.

Zložité uhlíkové kruhy a reťazce Titánu sú dôležité, pretože sú nevyhnutné pre mnohé základné biologické činnosti. Dragonfly bude poháňaný rádioaktívnym plutóniovým teplom, podobne ako rovery na Marse, a s ôsmimi motormi bude schopný naraz prekonať až deväť kilometrov, čo je oveľa viac, ako kedy dokázal prejsť kolesový robot.

Elizabeth Turtle, výskumníčka z Laboratória aplikovanej fyziky Johna Hopkinsa a hlavná vedecká pracovníčka misie, na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedla, že let na Titane je v skutočnosti jednoduchší, pretože gravitácia mesiaca je slabá, ale jeho atmosféra je hustejšia ako zemská. Plavidlo s názvom Dragonfly by však malo byť schopné samostatného pohybu. Je oveľa zložitejšie ako bežný dron, pretože svetelné signály zo Zeme sa na Titan dostanú až za 43 minút. Vedci vytvorili špeciálny navigačný systém, ktorýmu umožňuje samostatne lietať, pristávať a zisťovať riziká.

Sarah Hörst, členka vedecko-technického tímu Dragonfly, predtým prirovnala Titan ku vesmírnej kuchyni, v ktorej vedci objavili všetky prvky potrebné pre život.

"Sme si istí, že na Titane existuje všetko potrebné pre život,"

- uviedla Sarah Hörst.

Či NASA skutočne na Titane nájde niečo, čo by mohlo byť dôkazom mimozemského života, sa ukáže v nasledujúcom desaťročí.

Súvisiace články