Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Senzačné oznámenie: NASA objavila nový svet, ktorý sa veľmi podobá Zemi
Zdielať na
Chill

Senzačné oznámenie: NASA objavila nový svet, ktorý sa veľmi podobá Zemi

Zdroj: NASA/ESA/CSA/L. Hustak

Podľa odborníkov tento objav otvára cestu k tomu, aby teleskop, ktorý bol uvedený do prevádzky minulý rok, mohol priamo skúmať atmosféry planét podobných Zemi.

Vedci z Katedry aplikovanej fyziky Univerzity Johnsa Hopkinsa v stredu oznámili, že identifikovali novú planétu LSH 475 b, ktorá obieha len 41 svetelných rokov od Zeme. Hoci astronómovia za posledné tri desaťročia našli viac ako päťtisíc exoplanét, tento objav je jedinečný tým, že ide o prvý objav mimoslnečnej planéty pomocou vesmírneho teleskopu Jamesa Webba, ktorý bol uvedený do prevádzky minulý rok.

Výskumný tím pod vedením Kevina Stevensona a Jacoba Lustig-Yaegera použil údaje z teleskopu NASA TASS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), ktorý bol vyvinutý špeciálne na výskum exoplanét, aby vypočítal, kde by sa mala planéta nachádzať, a potom ju identifikoval pomocou prístroja NIRSpec (Near Infrared Spectroscopy) Jamesa Webba, uvádza sa vo vyhlásení Európskej vesmírnej agentúry.

Mark Clampin, riaditeľ astrofyzikálneho oddelenia americkej vesmírnej agentúry, uviedol, že tieto pozorovania otvárajú Jamesovi Webbovi cestu k priamemu štúdiu atmosfér skalnatých planét. To bude jednou z hlavných úloh vesmírneho teleskopu za 10 miliárd dolárov, ktorý umožní výskumníkom efektívnejšie ako kedykoľvek predtým určiť, ktoré planéty majú vhodné podmienky na rozvoj života.

"Webb nás posúva čoraz bližšie k poznaniu planét podobných Zemi mimo Slnečnej sústavy, a to sa misia sotva začala,"

- dodal Clampin.

​Ako veľmi sa však novoobjavená planéta podobá Zemi, sa ešte musí zistiť. Isté je, že LSH 475 b má približne 99 percent priemeru Zeme, ale jeho obežná doba je len dva dni. To tiež znamená, že obieha oveľa bližšie k svojej hviezde ako planéty v Slnečnej sústave, ale keďže ide o oveľa chladnejšieho červeného trpaslíka ako Slnko, nemusí to nevyhnutne vylučovať možnosť, že LSH 475 b má atmosféru.

Atmosféra planéty však zatiaľ nebola pozorovaná, čo podľa vedcov vylučuje niektoré možnosti. Napríklad určite nemá hustú atmosféru na báze metánu ako Saturnov mesiac Titan, ale mohla by mať aj čistú atmosféru na báze oxidu uhličitého ako Venuša. Lustig-Yaeger uviedol, že takáto atmosféra je taká kompaktná, že je veľmi ťažké ju odhaliť aj pomocou teleskopu Jamesa Webba. Vedci tiež zistili, že teplota novoobjavenej planéty je o stovky stupňov vyššia ako teplota Zeme, takže ak by sa v atmosfére planéty našli mraky, mohlo by to znamenať, že na tomto nebeskom telese by mohli byť podobné podmienky ako na Venuši.

Vedci svoje zistenia prezentovali na nedávnej konferencii Americkej astronomickej spoločnosti, kde však zďaleka nešlo o jediné zaujímavé oznámenie. Mark Clampin na rovnakom podujatí odhalil podrobnosti o ďalšom vesmírnom teleskope NASA, ktorý by mohol byť hotový do roku 2040 a bude špeciálne navrhnutý na hľadanie života mimo Zeme. 

Súvisiace články