Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jeden z oceánov zmizne a na Zemi nastanú obrovské zmeny, varujú odborníci (VIDEO)
Zdielať na
Video

Jeden z oceánov zmizne a na Zemi nastanú obrovské zmeny, varujú odborníci (VIDEO)

Zdroj: Pixabay

Jeden z oceánov sa ročne zmenšuje o tri centimetre, čo bude mať vážne následky.

Každý si asi uvedomuje, že súčasný vzhľad Zeme, veľkosť a umiestnenie kontinentov a vodných plôch na nej sa menili veľmi dlho, po tom, čo sa superkontinent Pangea začal pred zhruba 180 miliónmi rokov deliť. Pohyb platní sa nikdy úplne nezastaví, preto väčšinou dochádza k zemetraseniam – čiže zmena je prakticky nepretržitá.

A keďže zmeny sú nepretržité, môžeme očakávať, že Zem bude v budúcnosti vyzerať úplne inak. Potvrdili to odborníci z austrálskej Curtin University a čínskej Pekingskej univerzity, pretože nech to znie akokoľvek hrôzostrašne, je takmer isté, že Tichý oceán o 200 – 300 miliónov rokov už nebude existovať – a to nie je všetko, pretože viaceré kontinenty čaká zaujímavý osud.

Podľa výskumníkov sa Tichý oceán zmenšuje zhruba o 3 centimetre za rok a Eurázia a Amerika sa k sebe približujú o rovnakú hodnotu. To znamená, že o spomínaných 200 – 300 miliónov rokov sa Amerika a Ázia „zrazia“ a v dôsledku toho vznikne ďalší superkontinent, ktorého názov už odborníci poznajú: Amazia.

Takzvaný cyklus superkontinentu sa vraj opakuje každých 600 miliónov rokov a ďalšia takáto jednotka sa bude nachádzať v severnej časti Zeme. Antarktída v podstate zostane na juhu a Tichý oceán síce zanikne, ale vytvoria sa iné oceány – takže dôjde k vážnym zmenám.

Tu si môžete pozrieť animovanú ilustráciu, ktorá ukazuje, ako bude Zem vyzerať o 200 – 300 miliónov rokov:

Súvisiace články