Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vzrušujúci objav: Našli šiesty oceán Zeme
Zdielať na
Chill

Vzrušujúci objav: Našli šiesty oceán Zeme

Zdroj: Pixabay

Môže obsahovať až šesťkrát viac vody ako tie na povrchu.

Oceány sú obrovské vodné plochy rozprestierajúce sa medzi kontinentmi. Podľa tradičného rozdelenia k nim patrí Atlantický, Tichý a Indický oceán a najnovšie aj Severný ľadový oceán a Južný oceán.

Menej známe je, že existuje aj šiesty oceán, no pre nás je neviditeľný, keďže sa nachádza stovky kilometrov pod zemským povrchom. Presnejšie povedané, v hĺbke 410-660 kilometrov, v časti horného plášťa nazývanej prechodový pás.

Vedci to vyvodili z botswanského diamantu, ktorý musel vzniknúť približne v tejto hĺbke, no zároveň v úžasne vodnom prostredí. Diamanty sa zvyčajne rodia 150-250 kilometrov od zemského povrchu, no existuje množstvo diamantov aj z oveľa väčšej hĺbky.

Šiesty oceán si nemusíme predstavovať ako tie „hore“, pretože nemá silné vlny a zrejme ani podobne bohatú faunu. Pokojne sedí v dutinách medzi skalami a minerálmi, skôr ho možno považovať za vodnaté prostredie.

Myšlienka nie je nová, ako sa s ňou pohrávalo už predtým, napríklad Jules Verne, ktorý písal populárno-náučné knihy, si vysníval celý svet okolo stredu Zeme.

Spomínaný botswanský diamant obsahuje veľa členení a vreciek, vďaka ktorým je medzi klenotníkmi menej cenný, no pre vedcov nesie neoceniteľné informácie, keďže takto dokázali vyvodiť existenciu podzemného oceánu.

Na základe toho sa dá predpokladať, že voda povrchových oceánov nasleduje litosféru pod ňou do hlbín, čiže kolobeh vody našej Zeme zahŕňa aj vnútro našej planéty, prinajmenšom prechodového pásma. Šiesty oceán môže obsahovať až šesťkrát viac vody ako tie na povrchu.

Súvisiace články