Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
TAKTO bude Titanic vyzerať o 500 rokov: Zatiaľ nie je šanca, že ho vylovíme z dna oceánu
Zdielať na
Video

TAKTO bude Titanic vyzerať o 500 rokov: Zatiaľ nie je šanca, že ho vylovíme z dna oceánu

Zdroj: YouTube/OceanGateExpeditions

Legendárny luxusný parník sa potopil pred 110 rokmi.

Je takmer neuveriteľné, že od tragického potopenia Titanicu uplynulo už 110 rokov. Katastrofa, ku ktorej došlo v roku 1912, mala za následok smrť 1500 ľudí, no zároveň urobila z luxusného parníka akúsi ikonu, o ktorej James Cameron nakrútil veľmi úspešný film.

Titanic už viac ako storočie leží na dne Atlantického oceánu v hĺbke asi 3,7 kilometra. Keďže sa o jeho vyzdvihovaní zatiaľ nehovorí, zrejme bude len vzdialenou, nedosiahnuteľnou legendou aj pre ďalšie generácie.

Ako bude vyzerať vrak o pol tisícročia? To nikto nevie povedsať s istotou, ale pravdepodobne bude stále existovať, aj keď len ako rozdrvená, hnedastá, hrdzavá hmota. Proces zhoršovania vyhotovil nadšený fanúšik aj video:

Môže vzniknúť otázka, prečo neurobíme niečo pre záchranu bývalej osobnej lode. Samozrejme, ani dnes nesedíme nečinne, keďže doteraz sa na povrch vynorilo množstvo užitočných predmetov, z ktorých sa pravidelne konajú výstavy po celom svete.

Vyniesť viac ako 52 000 ton rozsypaného kovu z hĺbky takmer 4 kilometrov nie je ľahká úloha a znamenalo by to náklady, ktoré by sa nikdy nevrátili. Titanic je už úplne hrdzavý, takže by len ťažko vydržal hodiny dvíhania.

Na povrch by ho určite nebolo možné vyniesť vo veľkých kusoch, oceľové a kovové prvky by sa vo vodách Atlantického oceánu pravdepodobne rozbili na menšie časti a zmizli by v ňom. Pred niekoľkými desaťročiami mohlo mať zmysel zachrániť dva najväčšie kusy lode, ale teraz musíme akceptovať, že Titanic zostane navždy na dne.

Podľa výskumníkov boli jeho trosky rozptýlené na ploche asi 38 kilometrov štvorcových, takže by nebolo možné nájsť všetky jeho časti. Presné miesto stroskotania lode sme objavili pomerne neskoro, až v roku 1985, a preto je jeho záchrana nemožná.

Súvisiace články