Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pod hladinou mora našli vchod do jaskyne: Výskumníci sú šokovaní tým, čo našli vo vnútri
Zdielať na
Video

Pod hladinou mora našli vchod do jaskyne: Výskumníci sú šokovaní tým, čo našli vo vnútri

Zdroj: Ministère de la Culture

Predkovia moderného človeka obývali toto miesto tisíce rokov.

Do väčšiny jaskýň, ktoré ukrývajú dávne tajomstvá, sa dá dostať cez podzemné vchody, takže ide o vzácny a zvláštny prípad, na ktorý francúzski výskumníci narazili. Jaskyňa Cosquer sa nachádza neďaleko Marseille, no navštíviť ju môže len veľmi málo ľudí, pretože jej vchod je 37 metrov pod hladinou mora.

Ide teda o jeden z najzaujímavejších prírodných útvarov v oblasti Stredozemného mora, aj keď pre našich predkov z doby kamennej na nej nebolo nič zvláštne, keďže jaskyňu uzavrelo až stúpnutie hladiny v holocéne a v minulosti bolo možné sa dovnútra dostať pešo.

Dnes sa k nej môžu potápači dostať cez 175 metrov dlhý tunel, pričom v minulosti sa pobrežie Stredozemného mora tiahlo kilometre južnejšie a hladina vody bola 100 metrov pod ústím jaskyne. Je teda jasné, prečo nikto netušil, že sa v hĺbke skrýva nejaký fantastický útvar.

Podľa výskumníkov bola jaskyňa pravidelne obývaná v rokoch 27 000 - 14 000 pred naším letopočtom. Dokazujú to aj praveké kresby na jej stenách, z ktorých najokázalejšie sú čiernovlasé kone a bizóny, ako aj odtlačky ľudských rúk.

Henri Cosquer /Gamma-Rapho

​Široká verejnosť mohla o tomto starobylom sídle našich predkov prvýkrát počuť v roku 1991, a to v súvislosti so smutným príbehom. V ťažko prístupnej jaskyni, ktorá, samozrejme, ani dnes neprijíma turistické skupiny, vtedy prišli o život traja potápači.

Vyrobili však jej presnú kópiu, kde môžu záujemcovia objaviť nádherné diela jaskyne Cosquer, ktoré dokázali sčasti prežiť aj preto, že miesto bolo tisíce rokov nerušené. Odtlačky rúk prezrádzajú, že toto miesto obývali Homo sapiens sapiens, teda najstarší predkovia dnešného človeka.

Súvisiace články