Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na poli sa otvoril tajomný tunel: Muž tam zliezol s vidinou nájdenia pokladu, potom si uvedomil zdrvujúcu pravdu
Zdielať na
Video

Na poli sa otvoril tajomný tunel: Muž tam zliezol s vidinou nájdenia pokladu, potom si uvedomil zdrvujúcu pravdu

Zdroj: YouTube/mythicalireland

Podobné štruktúry sa nazývajú slovom francúzskeho pôvodu – suterény.

Ír Joe Thompson, ktorý má rád prírodu a miluje históriu, sa nedávno mohol venovať obom záľubám súčasne. Neďaleko malého pobrežného mesta Donabate totiž našiel tajomný otvor v poli, ktorý viedol do tmavého tunela.

Hoci sa podzemná chodba vykladaná kameňmi nezdala bezpečná, predsa len nabral odvahu a prešiel ňou. Zjavne dúfal v nejaký veľký objav, pravdepodobne nejaký cenný poklad.

Svoj odvážny čin natočil aj na video, ktoré dokazuje, že Joe je pravdepodobne prvým človekom za posledných tisíc rokov, ktorý nahliadol do hrôzostrašného tunela. Stavba je typickým stredovekým výtvorom, ktorý sa vo francúzštine označuje ako souterrain.

Vznikli medzi 8. a 12. storočím, podľa archeológov ako akási pivnica či stoh, kde bolo možné uchovávať potraviny v chlade. Aj mliečne výrobky zostali dlho čerstvé, no suterény prišli vhod aj v 9. storočí, keď sa obyvateľstvo muselo niekde skrývať pred Vikingami, ktorí túto oblasť prepadávali.

Amatérsky prieskumník nenašiel v tuneli nič zaujímavé, čo pri jeho funkcii nie je prekvapujúce. V každom prípade o tom, čo sa stalo, informoval vedenie múzea, takže je dosť možné, že pri dôkladnejšom pátraní sa ešte objavia cenné nálezy.

Počet takýchto stavieb, ktoré Íri nazývajú uaimh (alebo jaskyňa), sa v súčasnosti na súostroví odhaduje okolo tisícky. Len v oblasti novoobjaveného suterénu je ich 18 podobných, takže sa to nepovažuje za výnimočné.

Súvisiace články