Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Ukrajinu smerujú protitankové komplety Javelin: Možno ich nebudú môcť použiť
Zdielať na
Video

Na Ukrajinu smerujú protitankové komplety Javelin: Možno ich nebudú môcť použiť

Zdroj: Wikimedia

Na Donbase budú Ukrajinci čeliť pol tisícke ruských obrnených vozov, takže protitankové systémy sú viac ako nutnosťou – zo Spojených štátov však neprichádza toľko výcvikových simulátorov na báze VR, koľko je potrebných na zvládnutie prevádzky zbraní.

Brett Velicovich, veterán špeciálnej jednotky a zamestnanec Fox News, bol medzi prvými, kto o tomto probléme hovoril ešte v pondelok. Tvrdým slovníkom pripomenul, že Bidenova administratíva blokuje presun výcvikových simulátorov Javelin na Ukrajinu. Javelin americkej výroby je podľa Velicovicha mimoriadne účinný, ale len v prípade, ak sa dostane do rúk riadne vycvičeným vojakom – vďaka nedostatku simulátorov tak ukrajinská armáda nemá potrebnú odbornosť. Tiež pripomenul, že v niektorých prípadoch tieto zariadenia zlyhávajú v prvej línii v dôsledku nedostatočného výcviku.

Americká armáda už dlhodobo trénuje svojich vojakov so simulátormi na používanie systému Javelin, keďže sú ich strely veľmi drahé – stoja od 75 tisíc do 80 tisíc dolárov, čo by bolo na výcvik dosť prehnané (samotný systém stojí 178 tisíc dolárov.) Problém vyriešila virtuálna realita – v prostredí VR sa s týmto systémom môžete efektívne naučiť zaobchádzať. Simulátor nazývaný Javelin Basic Skills Trainer vyvinuli spoločnosti Raytheon a Lockheed Martin a 500 kusov ich bolo dodaných do celého sveta na účely výcviku. Vojaci sú schopní pripraviť sa na používanie Javelinu zvyčajne za dva týždne.

Republikánski senátori vyčítajú ministrovi obrany Spojených štátov Lloydovi Austinovi, prečo tieto systémy ešte neprišli na Ukrajinu. Jeden z republikánskych senátorov uviedol, že ukrajinské Ministerstvo obrany opakovane poslalo list Austinovi, že potrebuje simulátory.

The Drive oslovil Kirila Budanova, šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorý potvrdil, že Ukrajina bude tieto simulátory skutočne potrebovať. Podľa Budanova budú Ukrajinci v Donbase nútení čeliť 500 ruským tankom, množstvu delostreleckých vozidiel a obrnených transportérov.

Americký minister obrany reagoval, že o požiadavkách na výcvikové vybavenie počuje prvýkrát od republikánskeho senátora, ale ak by takáto požiadavka prišla z Ukrajiny, sú pripravení vycvičiť ich vojakov. Austin tiež dodal, že Spojené štáty posielajú výcvikové vybavenie na Ukrajinu. Minister obrany tiež spomenul, že „stovky“ ukrajinských vojakov už boli vycvičení na plnenie úloh súvisiacich s delostrelectvom a bezpilotnými lietadlami mimo Ukrajiny (v iných, nemenovaných krajinách).

Mimochodom, Spojené štáty poslali 22. apríla na Ukrajinu viac ako 5 500 protitankových systémov Javelin v rámci dodávky zbraní v hodnote 22 miliárd dolárov. Na Ukrajinu bola zatiaľ odoslaná tretina amerických zásob.

Súvisiace články