Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Desivá simulácia: Takto by dopadla rusko-americká jadrová vojna
Zdielať na
Video

Desivá simulácia: Takto by dopadla rusko-americká jadrová vojna

Zdroj: TheDigitalArtist/Pixabay

Video natočila Fakulta vedy a globálnej bezpečnosti (SGS) Princetonskej univerzity a dôvodom nie je nič iné ako zvyšujúce sa riziko jadrového konfliktu.

Aj keď je toto riziko pre verejnosť známe len v posledných mesiacoch, v skutočnosti, ako sa dočítate na webe fakulty, rastie už minimálne dva roky, odkedy sa USA aj Rusko začali ku sebe obracať chrbtom. Napriek predchádzajúcim zmluvám o odzbrojení a kontrole zbrojenia, sa obe veľmoci pustili do vývoja nových jadrových zbraní a okolnosti im umožňujú ich nasadiť. SGS chce preto touto simuláciou upozorniť na hroziace nebezpečenstvo.

Na simuláciu boli použité dostupné údaje o jadrových zbraniach, čo znamená nielen množstvo a zloženie techniky, ale aj pravdepodobné poradie, v akom by boli tieto zbrane nasadené proti určitým cieľom. Počet úmrtí a strát vo všetkých fázach konfliktu bol vypočítaný pomocou údajov NUKEMAP a v prípade úmrtí to znamená okamžitú smrť, takže sa nezohľadňujú následné úmrtia v dôsledku radiácie a iných udalostí.

Samotné číslo obetí je desivé: celkom 90 miliónov mŕtvych a zranených v prvých hodinách konfliktu – čo je zhruba rovnaký počet obetí ako za celé obdobie 2. svetovej vojny (čísla sa môžu líšiť, ale počet obetí v 2. svetovej vojne je 50-80 miliónov).

Súvisiace články