Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Senzačné video zachytáva zničenie satelitov Elona Muska
Zdielať na
Video

Senzačné video zachytáva zničenie satelitov Elona Muska

Zdroj: Sociedad de Astronomia del Caribe

Satelit Starlinku sa vrátil do zemskej atmosféry a zhorel. Na krásnych snímkach ho zachytil portorický spolok Sociedad de Astronomia del Caribe (SAC) kamerou v Añasco.

Marco Langbroek, expert na satelity z univerzity v Leiden, uviedol, že na záberoch by mohli byť vidieť pozostatky jedného zo satelitov Starlinku, ktorý sa pred návratom do zemskej atmosféry zlomil na dve časti, alebo by to mohli byť dva rozdielne objekty pohybujúce sa na rovnakej obežnej dráhe.

Podľa SAC to bolo najzaujímavejšie pozorovanie, aké kedy zaznamenali kamery spolku v Portoriku, ale Langbroek uviedol, že v najbližších dňoch sa očakáva, že sa objavia ďalšie satelity, vrátane toho, ktorý sa vráti do zemskej atmosféry až o týždeň neskôr. Netreba sa obávať, že niekoho usmrtia, pretože zhoria skôr, než sa dostanú na povrch.

Starlink vypustil 3. februára 49 satelitov, ale zachytili sa v geomagnetickej búrke. Až 40 satelitov zlyhalo a v priebehu týždňa zhoria v atmosfére.

Problém bol spôsobený tým, že geomagnetická búrka spôsobila zohriatie atmosféry. Inžinieri spoločnosti sa pokúsili satelity nakloniť, aby znížili odpor, ale to nestačilo, nedokázali sa dostať na obežnú dráhu okolo Zeme. Starlink doteraz vypustil do vesmíru dvetisíc satelitov, ale pre vesmírnu internetovú službu ich chce vypustiť 40 tisíc. Niektorí odborníci z astronomickej komunity už protestujú proti existujúcim.

Starlink doteraz dostal povolenie na vypustenie 12 tisíc satelitov, ale NASA tvrdí, že ak by boli všetky vypustené, predstavovalo by to bezpečnostné riziko. Čína tvrdí, že satelity už zmenili obežnú dráhu vesmírnej stanice Tchien‑kung a mnohí astronómovia sa sťažujú, že satelity komplikujú pozorovania a znečisťujú hviezdnu oblohu. 

Súvisiace články