Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prototyp najfuturistickejšieho leteckého taxíka na svete má za sebou prvý úspešný let
Zdielať na
Video

Prototyp najfuturistickejšieho leteckého taxíka na svete má za sebou prvý úspešný let

Zdroj: Bellwether Industries

Zdá sa, že eVTOL vyvinutý britskou firmou Bellwether, akoby práve ušiel z nejakého nového sci-fi trháku.

V posledných rokoch j čoraz častejšie počuť o takzvaných eVTOLoch, teda elektrických vertikálnych štartovacích a pristávacích lietadlách, určených väčšinou pre mestskú dopravu na krátke vzdialenosti.

Medzi startupmi s rôznymi futuristickými a odvážnymi cieľmi je však len málo spoločností, ktoré by za tak krátky čas dosiahli také veľkolepé výsledky ako britský Bellwether. Spoločnosť, ktorú v roku 2019 založili štyria spolužiaci, za necelé dva roky od vzniku samotnej myšlienky vyvinula prvý funkčný prototyp, ktorý je o polovicu menší ako jeho plánovaná sériovo vyrábaná verzia. A dokonca lieta.

Britský startup Volar uskutočnil svoje prvé úspešné lety v Dubaji vlani v novembri, no Bellwether o tom informoval až v decembri a až pred niekoľkými dňami boli zverejnené záznamy z akcie, uviedol autoevolution.com. Malý prototyp Volaru, ktorý bol počas minulého roka zaistený lanami, sa zúčastnil testov v interiéri, po ktorých nasledoval test vonku, pri ktorom sa lietadlo napokon osemkrát vznieslo do vzduchu. Počas skúšobných letov sa prototyp zdvihol do výšky 4 metrov a zrýchlil na rýchlosť 40 km/h.

V porovnaní s prototypom bude Volar v plnej veľkosti schopný odviezť aj štyroch až piatich pasažierov, ktorí budú môcť doraziť do cieľa v cestovnej výške 915 metrov rýchlosťou až 220 km/h. Konštruktéri sľubujú, že aerotaxi bude o jeden a pol metra širšie ako je priemerné auto, vydrží 60-90 minút prevádzky a jeho celková vzletová hmotnosť by mala byť 600 kilogramov.

Kai-Tse Lin a Daniel Chen, spoluzakladatelia spoločnosti Bellwether, už mali nejaké skúsenosti v oblasti eVTOL aj predtým. Pár začal koketovať s myšlienkou podobného vozidla v roku 2013. Dostalo názov Gazelle a debutovalo v roku 2015 v Tchaj-peji na medzinárodnej výstave mladých dizajnérov (YODEX). Aj keď Lin povedal, že vozidlo dokáže skôr plávať ako lietať, boli schopní vytvoriť Bellwether na základe skúseností získaných v tom čase. Startup bude mať sotva dva roky, no v minulom roku získal od rôznych investorov zhruba milión amerických dolárov, takže nie je vylúčené, že v tridsiatych rokoch nášho storočia už Volar uvidíme vo vzduchu.