Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Turecku sa už kravy pasú vo VR okuliaroch: Majú na to perfektný dôvod
Zdielať na
Video

V Turecku sa už kravy pasú vo VR okuliaroch: Majú na to perfektný dôvod

Zdroj: Zekeriya Karadavut/AA

Na poľnohospodárske družstvo v juhočeskej dedinke Hoštice prichádza na prázdninovú prax študent Šimon Plánička, ktorý sa pokúsi v miestnom kravíne experimentálne vyskúšať svoju teóriu o tom, že dojivosť závisí od kultúry prostredia...

Známe, však? O takmer 40 rokov neskôr od vzniku kultového snímku Zdenka Trošku, si túto efektívnu metódu osvojili aj v Turecku, a to tamojší Šimon ani nemusel byť synom krajského funkcionára.

Izzet Koçak a jeho rodina sú treťou generáciou chovateľov zvierat v Turecku a svojim najnovším ťahom dokázali, že skutočne sledujú vývoj technológií rýchlym tempom.

Pomocou okuliarov pre virtuálnu realitu presvedčili kravy, že sa pasú vonku na krásnej zelenej lúke, čo malo za následok, že zvieratá začali dávať viac mlieka.

Podľa skúseností farmára dve kravy, ktoré dostali okuliare VR, nielen zvýšili produktivitu o 5 litrov mlieka denne, ale zlepšila sa aj jeho kvalita.

A to nie je prvý takýto prípad. Niekoľko rokov dozadu to vyskúšala aj farma RusMoloko v Rusku, tvrdiac, že to „zlepšuje kvalitu života zvierat“, ktoré sú podľa výskumu šťastnejšie, čo vedie k vyšším výnosom mlieka.

To tiež dokonale dokazuje, že pre zvieratá nie je nevyhnutne dobré chovať ich v poľnohospodárskom prostredí (nie akoby to doteraz nebolo jasné). Ak to ale platí, bolo by asi lepšie nepodvádzať ich a nechať ich pásť sa na krásnej zelenej lúke aj v skutočnosti – aj keď je jasné, že to počasie nie vždy dovoľuje. Možno aj preto sú VR okuliare momentálne najefektívnejším riešením.