Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hybridná cibuľa, z ktorej neslzia oči: Čoskoro aj u nás
Zdielať na
Video

Hybridná cibuľa, z ktorej neslzia oči: Čoskoro aj u nás

Zdroj: BASF

Ak je pravda, čo sľubuje chemická spoločnosť s názvom BASF, čoskoro nebude potrebné pri každom varení vyhľadávať na Google rôzne domáce postupy, ako zabrániť slzeniu očí pri krájaní cibule. Sunions, vyvinutý spoločnosťou Bayer (vo vlastníctve spoločnosti BASF), je hybridná odroda, ktorá vás len tak nerozplače a produkt po Spojených štátoch preniká už aj do Európy.

Po tom, čo hybridnú cibuľu začali niektorí španielski maloobchodníci minulý rok dovážať, budú Sunions od budúceho týždeň dostupné aj v Spojenom kráľovstve, počnúc reťazcom supermarketov Waitrose, za 50 pencí za kus, čo je asi trojnásobok ceny najlacnejšej cibule reťazca.

Podráždeniu očí spôsobeným výparmi, ktoré sa uvoľňujú pri krájaní cibule, sa vyhneme umiestnením cibule do mrazničky alebo jej namočením do vody, no nájdu sa aj takí, ktorí pri krájaní nosia plavecké okuliare. Výskumníci pracovali na vývoji neslzotvornej cibule už desaťročia, a nie s jej genetickou modifikáciou: produkt spoločnosti BASF vznikol krížením tradičných, menej štipľavých odrôd cibule za 30 rokov šľachtenia.

Navyše cibuľky pestované v štyroch štátoch USA (Idaho, Nevada, Oregon, Washington) sú na rozdiel od tradičných odrôd tým menej pikantné a sladšie, čím dlhšie sa skladujú. Hladiny pyruvátov, ktoré určujú aj štipľavosť a slzotvornosť cibule, sa môžu počas skladovania zvýšiť z počiatočnej hodnoty okolo 5-6 pri konvenčných odrodách na 8, zatiaľ čo u cibule Sunions sa za rovnaký čas znížia na 3 alebo menej.