Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Miesto, kde ruskí vedci experimentovali s morom: TAKTO vyzerá tajomná pevnosť Alexander dnes
Zdielať na
Video

Miesto, kde ruskí vedci experimentovali s morom: TAKTO vyzerá tajomná pevnosť Alexander dnes

Zdroj: Shutterstock

Nemecká agentúra Ruptly zverejnila dychberúce zábery zamrznutej pevnosti Alexander, kde na konci 19. storočia robili ruskí vedci experimenty s vysoko infekčnými ochoreniami, okrem iného s morom alebo cholerou. Vyvíjala sa tu tiež protilátka proti tetanu. Pevnosť Alexander pomenovaná podľa ruského cára Alexandra I. sa nachádza vo Fínskom zálive neďaleko Petrohradu a pôvodne bola súčasťou obranného systému hlavného mesta.

​Na pomaly chátrajúcu pevnosť pripomínajúcu svojim tvarom fazuľu si dnes robí nároky už len bujná vegetácia. Stavba na záberoch z drónu pôsobí tajomnejšie než kedykoľvek predtým. Zovretie ľadu zdôrazňuje jej dokonalú izoláciu od okolitého sveta. Dostať sa na ňu dodnes môžete len loďou. Z umelého ostrova vybieha do mora jediné mólo.

Okolo Petrohradu, ktorý sa stal hlavným mestom ruského impéria na začiatku 18. storočia, sa krátko po jeho založení začalo budovať opevnenie. Centrum obrany mesta tvoril odjakživa Kronštadt. Okolo neho potom v priebehu niekoľkých rokov bolo z piesku, betónu a žuly vybudované množstvo umelých ostrovčekov vrátane tohto Alexandrovho.

​Keďže ale mesto nikdy nebolo z mora napadnuté, poslaním pevnosti Alexander sa na konci 19. storočia stal vedecký výskum. V roku 1894 bola objavená baktéria yersinia pestis, spôsobujúca morové ochorenie. Už o niekoľko rokov neskôr tak Rusi na izolovanom ostrove začali s nebezpečným materiálom experimentovať za účelom vývoja vakcíny.

V eseji z roku 1907 boli aktivity vedcov na ostrove detailne opísané. Morom boli za účelom extrahovania protilátok z krvi infikovaní králici, morčatá, ale tiež opice alebo kone. Počas experimentu sa morom nakazili celkovo traja vedci. Dvaja ochoreniu podľahli a boli spopolnení na mieste z dôvodu obavy z rozšírenia infekcie mimo pevnosti.

Tretieho z nakazených, doktora Lva Vladimiroviča Podlevského, zasiahol mor bubonický, nie pľúcny ako zvyšných dvoch, a vďaka séru, ktoré so svojimi kolegami v minulosti stihol vyvinúť, prežil. Laboratórium bolo zatvorené v roku 1917. Až do 80. rokov ale sovietská armáda pevnosť využívala ako skladisko. Dnes sa sem môžu pozrieť tiež turisti. Mesto Kronštadt pravidelne organizuje na neďaleké pevnosti výlety.

Súvisiace články